Σύνταξη ήταν και πάει…

Σύνταξη ήταν και πάει…

  • |

ΜΙΧΑΛΟΥ

Με τις υγείες μας… και οποίος ξαναδεί  σύνταξη και όχι επίδομα  ας μας σφυρίξει κλέφτικα!!!

Οι δανειστές τελικά τα κατάφεραν και πέρασε το δικό τους για συντάξεις φιλοδωρήματα. Και ξεκινάμε από την  εγγυημένη, ύψους 384 ευρώ,  η οποία θα δίνεται με τέτοιες προϋποθέσεις που μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων – κυρίως ΑμεΑ με αναπηρία μικρότερη του 80% και όσοι/ες φύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν την ηλικία των 67 ετών – θα την δουν με το κιάλι, αφού πλέον θα παίρνουν πολύ λιγότερα και από αυτό το ποσό.

Από την μεριά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκρυψε όσο μπορούσε και σε όλα τα επίπεδα τις παγίδες για το ασφαλιστικό  και προσπαθεί να χειριστεί με επικοινωνιακά τερτίπια το όλο θέμα.

Για παράδειγμα προσπάθησε όσο μπορούσε να μας μπερδέψει με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγει το σχέδιο νόμου… Ουσιαστικά όμως θέτει σε εφαρμογή την κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το 2019. Υπολογίζεται ότι για φέτος θα το χάσουν περί τα 120.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους όσοι παίρνουν τα 30 ευρώ, αλλά και ορισμένοι από όσους λαμβάνουν τα 230 ευρώ.

Την ίδια ώρα το αναλογικό τμήμα της σύνταξης υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο, λόγω του ότι ο συντάξιμος μισθός καθορίζεται με το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου και οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται δραστικά, ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 από 15% έως 30%. Σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις, οι οποίες ήδη καταβάλλονται, αναφέρεται ότι θα επαναϋπολογιστούν με βάση τα όσα ισχύουν για τους «νέους» συνταξιούχους και ότι όταν προκύπτει μείωση, αυτή θα δίνεται ως προσωπική διαφορά, η οποία όμως θα βαίνει μειούμενη μετά το 2018 που λήγει το μνημόνιο, με συνέπεια τη μείωση των συντάξεων και των νυν συνταξιούχων.

Παρά ταύτα  η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προβάλει ακόμη ως “κόκκινη” γραμμή την προστασία των κύριων συντάξεων, με το ΔΝΤ όμως να ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητά λύσεις για το ασφαλιστικό μόνο για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια και ζητά από την κυβέρνηση να προτείνει μία μακροπρόθεσμη λύση 30 ετών και όχι ένα πλάνο για όσο διαρκεί μία θητεία, ώστε  να μπει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Στις επικουρικές συντάξεις εφαρμόζεται για όλους/ες η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που μετονομάζεται σε κανόνα βιωσιμότητας και προβλέπει συνεχείς μειώσεις τους, ενώ για τις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές αναφέρεται ότι μετά την 31/7/2018 θα ισχύσουν και για αυτές οι μειώσεις.

Για τις εφάπαξ παροχές καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%, ενώ αυτές για τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων θα φτάσουν στο 30%.

Εν τω μεταξύ αυξάνονται δραστικά οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και, κυρίως, των αγροτών που τριπλασιάζονται από 7% σε 20%. Και για το τέλος αφήνουμε το καλύτερο. Ο λόγος για τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές όπου  αυξάνονται και αυτές κατά μια ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζομένους,  σε ένα εργασιακό περιβάλλον που φουντώνει μέρα με τη μέρα η αδήλωτη εργασία .