Μπρόκολο: Σε καλά επίπεδα κρατιέται φέτος η τιμή παραγωγού, αύξηση της ζήτησης

Μπρόκολο: Σε καλά επίπεδα κρατιέται φέτος η τιμή παραγωγού, αύξηση της ζήτησης

  • |

Κατά την διάρκεια της περασμένης καραντίνας, δηλαδή το Μάρτιο, η τιμή παραγωγού στο συμβατικό προϊόν εκτοξεύθηκε ακόμα και στα επίπεδα των 2 ευρώ το κιλό.

Υψηλά τουλάχιστον 16ετίας για τις τιμές παραγωγού
Ο κ. Μάρκος Σαπουντζόγλου (Ms Farm) είναι παραγωγός μπρόκολου κι άλλων κηπευτικών στο Δυτικό Πέλλας, ένα χωριό σε απόσταση 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 25 από τα Γιαννιτσά. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τις τιμές παραγωγού των 1,80 – 2 ευρώ το κιλό χονδρικής που καταγράφηκαν στην περασμένη καραντίνα, δεν τις έχει ξανασυναντήσει ο ίδιος εδώ και 16 έτη τουλάχιστον. Μετέπειτα, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού έπεσαν ακόμα και στα 50 λεπτά το κιλό καθώς υπήρχε μείωση ζήτησης λόγω του μικρότερου αριθμού τουριστών που ήρθαν στην χώρα μας και μετά από κάποιες διακυμάνσεις, άρχισαν και πάλι να παίρνουν την ανιούσα από τις 20 Οκτωβρίου περίπου. Σήμερα, καταλήγει ο έμπειρος παραγωγός κυμαίνονται στα επίπεδα των 80 λεπτών το κιλό.

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Παπαβασίλης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, η τιμή παραγωγού στο μπρόκολο κρατιέται σε καλά επίπεδα εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω της καλής ζήτησης. Έτσι, όπως μας λέει το μπρόκολο πάγου πιάνει πλέον και 1,30 ευρώ το κιλό στον παραγωγό,, ενώ το υπαίθριο έως και 90 λεπτά ανά κιλό. Ωστόσο, όπως προσθέτει ο ίδιος, έχει αρχίσει και διαφαίνεται πρόβλημα με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών εξαιτίας της κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού, της καραντίνας κ.λπ. και όσο περνά ο καιρός, τα πράγματα χειροτερεύουν.

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα οι στρεμματικές αποδόσεις στο συμβατικό μπρόκολο κυμαίνονται μεταξύ 1-1,5 τόνο το στρέμμα, ενώ στα βιολογικά, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι είναι χαμηλότερες, αφού υπάρχουν αρκετές απώλειες, όπως μας είπαν παραγωγοί.

Σε ικανοποιητικές τιμές και τα βιολογικά, υπάρχει όμως πρόβλημα με την καραντίνα
Η κα Άννα Καραμιχάλη είναι παραγωγός βιολογικού μπρόκολου στην Χρυσούπολη Καβάλας και διαθέτει η ίδια το προϊόν της σε βιολογικές λαϊκές αγορές. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, το μπρόκολο βγαίνει όλο το χρόνο και σε όλη τη χώρα σχεδόν, με το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής να βγαίνει την περίοδο από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο. Το κόστος παραγωγής στο βιολογικό μπρόκολο, που έχει μικρότερη απόδοση ανά στρέμμα από το συμβατικό, υπολογίζει η κα Καραμιχάλη ότι αγγίζει τα 60 λεπτά το κιλό κατά προσέγγιση. Οι δε τιμές που πουλάει ένας βιοπαραγωγός στη λαϊκή αυτή την περίοδο κυμαίνονται μεταξύ 2,5 και 3 ευρώ το κιλό. Ζήτηση υπάρχει από τον κόσμο λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων από την κατανάλωσή του και κυρίως σε περιόδους όπως η τωρινή (πανδημία), όμως σύμφωνα με την κα Καραμιχάλη, έχει πέσει η αγοραστική δύναμη του κόσμου αλλά και η κίνηση στην αγορά λόγω των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας.

Τέλος, ο κ. Βασίλης Τάσιος καλλιεργεί, επίσης, βιολογικό μπρόκολο στην Κρύα Βρύση Πέλλας και το διαθέτει είτε σε λαϊκή αγορά βιολογικών, είτε στον Βιοαγρό, από όπου φεύγει τυποποιημένο για τον καταναλωτή. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ο κορονοϊός και η καραντίνα έχουν περιορίσει σημαντικά την κίνηση, κάτι που έχει φέρει απώλειες εσόδων για τους ίδιους, από την άποψη ότι παρόλο που έχει ζήτηση το προϊόν γενικώς, εντούτοις υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες. Για να διατεθούν οι ποσότητες αυτές, εξηγεί ο κ. Τάσιος, πρέπει οι παραγωγοί να ρίξουν τις τιμές. Γενικά στην αγορά πάντως οι βιοπαραγωγοί πωλούν προς 2,5 ευρώ το κιλό.
Μπίκας Αλέξανδρος

n.agrotypos.gr