Στο δρόμο οι αγρότες: Κλειστή η Αθηνών – Κορίνθου, τρακτέρ στη Βέροια, μπλόκα στην Ηλεία και Ζάκυνθο

Στο δρόμο οι αγρότες: Κλειστή η Αθηνών – Κορίνθου, τρακτέρ στη Βέροια, μπλόκα στην Ηλεία και Ζάκυνθο

  • |

Ηλίας Παναγιωτίδης

Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα πραγματοποιούν συγκέντρωση στο κέντρο της Βέροιας αγρότες και κτηνοτρόφοι. Αργότερα το μεσημέρι, θα συγκεντρωθούν στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία για να στήσουν το πρώτο αγροτικό μπλόκο.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν λίγο πριν τις 10:30 από τον κόμβο της Κουλούρας για να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου, στο κέντρο της Βέροιας.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα διαρκέσει έως και τις 14:00, οπότε μεγάλη μερίδα αγροτών και κτηνοτρόφων θα επιστρέψουν στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία, ξεκινώντας το στήσιμο του μπλόκου τους.

Στην κινητοποίηση, που αποτελεί την πρώτη στη Β. Ελλάδα, έχουν δηλώσει συμμετοχή φορείς της Βέροιας, όπως Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, οδηγοί ταξί και φοροτεχνικοί.
Η «Βέροια σήμερα κατεβάζει ρολά και όλοι μαζί οι φορείς και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα διαμαρτυρόμαστε απέναντι στα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου.

Τονίζεται ότι το μπλόκο της Κουλούρας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.

Κινητοποιήση και στη Ζάκυνθο

Από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους, περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

Λίγο μετά τις 10:00 τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, ο οποίος επισήμανε ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου».

«Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Φαραός, ο οποίος τέλος δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει».

Κλειστή έως τις 14.00 η Πατρών – Κορίνθου

Κλειστή μέχρι τις 2 μ.μ. θα είναι σήμερα η Νέα Εθνική Οδός στο ύψος του Αιγίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας».

Στο μεταξύ την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου η πιθανή ημερομηνία που ξεκινούν τις δυναμικές κινητοποιήσεις οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας. Το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας οι αγρότες ξεκινούν τους συμβολικούς αποκλεισμούς της νέας εθνικής οδού στην Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Μιλώντας στο tempo24.gr ο γραμματέας του Συλλόγου Αγροτών δυτικής Αχαΐας Δημήτρης Φλίγγος, ανέφερε ότι το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση κατά την οποία εκφράστηκε η πρόθεση των επαγγελματιών για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, εκτιμήθηκε ότι οι αγρότες εισπράττουν εμπαιγμό μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση και ότι στα κύρια τρία αιτήματά τους, φορολογικό – ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής – κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρχει ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Μπλόκα και στην Ηλεία

Από το Λατίφι Αμαλιάδας, ξεκινούν σήμερα οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Ηλείας. Λίγο μετά τις δέκα το πρωί, άρχισαν να συγκεντρώνονται στο σημείο, αγρότες με τα τρακτέρ τους από τον κόμβο του Αγίου Γεωργίου.

Εκεί βρίσκεται επίσης από νωρίς ισχυρή αστυνομική παρουσία, καθώς, το σημείο χαρακτηρίζεται ως «καρμανιόλα» από τους αστυνομικούς, και η παρουσία των αγροτικών οχημάτων εκεί ενισχύει τον φόβο για τροχαίο ατύχημα.

newreport.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος