Δασικοί χάρτες: Ετοιμάζονται λύσεις για τα προβλήματα με τις αγροτικές εκτάσεις

Δασικοί χάρτες: Ετοιμάζονται λύσεις για τα προβλήματα με τις αγροτικές εκτάσεις

Θα πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στο θέμα των εκτάσεων οι οποίες είναι στο ΟΣΔΕ, ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης της Παρασκευής, 17 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, για τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες. Μετά το πέρας της σύσκεψης o αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης δήλωσε: «Ο νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ θα γίνουν και νομοτεχνικές βελτιώσεις. Δεν θα επηρεασθούν καθόλου η αγροτική εκμετάλλευση και οι επιδοτήσεις». Τις λύσεις στα προβλήματα με τις αγροτικές εκτάσεις θα επεξεργαστεί η ομάδα εργασίας, όπου συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και λειτουργεί στο ΥΠΕΝ. Το θέμα θα συζητηθεί ξανά σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σε επίπεδο γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιαννης Τσιρώνης και οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Ζητήματα που απασχόλησαν τη διυπουργική ήταν:

η καθυστερημένη ενσωμάτωση στους αναρτημένους δασικούς χάρτες στοιχείων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, καθώς και άλλων πράξεων της διοίκησης (πχ εποικισμών, πράξεων χαρακτηρισμού) που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Ν.3889/2010 όπως ισχύει,
η εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές, περιοχών που νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα δασαρχεία (για παράδειγμα νόμιμη αγροτική χρήση περιοχών που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης), και
η συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων που είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες με βάση τη νομικό πλαίσιο και τις συνταγματικές προβλέψεις.
Η διυπουργική έδωσε κατευθύνσεις για την επίλυση των ανωτέρω θεμάτων με στόχο την ολοκληρωμένη υλοποίηση του έργου της κύρωσης των δασικών χαρτών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών.

.agrotypos.gr