ΣΕΑΜ: μείωση 40 τοις εκατό στις πωλήσεις τρακτέρ την τελευταία διετία

ΣΕΑΜ: μείωση 40 τοις εκατό στις πωλήσεις τρακτέρ την τελευταία διετία

  • |

Αρνητικά έκλεισε το 2016 στις πωλήσεις γεωργικών ελκηστήρων, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), καθώς σε σχέση με το 2015 παρουσίασαν πτώση κατά 25%. Αν μάλιστα συνυπολογισθεί και η πτώση 18% που είχε συντελεστεί μέσα στο 2015, μέσα σε μία διετία οι πωλήσεις έχουν συρρικνωθεί συνολικά κατά 40%. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και η αγορά των θεριζοαλωνιστικών μηχανών με μόλις 13 πωλήσεις, αλλά και η αγορά των χορτοδετικών μηχανών με μόλις 49 παραγγελίες. Δενδροκομικά τρακτέρ αγόρασαν στην πλειοψηφία τους οι παραγωγοί το 2016. Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σάββας Μπαλουκτσής ανέφερε τα εξής: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, ο συνολικός στόλος των τρακτέρ που είναι σε λειτουργία, εκτιμάται γύρω στα 180.000 μηχανήματα. Με ένα ελάχιστο ποσοστό αντικατάστασης 2% ετησίως, θα έπρεπε να έχουμε μια σταθερή αγορά κοντά στα 3.500 τρακτέρ ετησίως».

1.120 τρακτέρ πωλήθηκαν το 2016, 75% ήταν δενδροκομικά

«Σε αυτή την πολύ περιορισμένη αγορά των 1.120 ελκυστήρων που πουλήθηκαν το 2016, ποσοστό 75% αφορά δενδροκομικούς ελκυστήρες χαμηλού κόστους αγοράς και κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογικής κλίμακας, στην κατηγορία των ιπποδυνάμεων 75-85ΗΡ».

Παγωμένη η αγορά λόγω Σχεδίων Βελτίωσης

Όπως επισημαίνει ακόμη ο ΣΕΑΜ «η ανακοίνωση του νέου ΠΑΑ 2014-2020 στο οποίο περιλαμβάνονται επιδοτήσεις για επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό, έχει αναστείλει την αγορά των μηχανημάτων και όποιες εμπορικές πράξεις γίνονται αφορούν αντικατάσταση εξοπλισμού που πλέον έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ή αγορές εντελώς απαραίτητων και φτηνών μηχανημάτων. Η αγορά μεγάλων και σύγχρονων ελκυστήρων έχει παγώσει και εξαρτάται άμεσα από την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων. Μετά από διαδοχικές αναβολές, η έναρξη του νέου κύκλου των Σχεδίων Βελτίωσης, κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας αναμένεται μέχρι το τέλος του πρώτου 6μηνου του 2017».

agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος