«Παντός Καιρού» ΚΚΕ: Απαντήσεις και συμπεράσματα για το αγροτικό κίνημα

«Παντός Καιρού» ΚΚΕ: Απαντήσεις και συμπεράσματα για το αγροτικό κίνημα

  • |

Θόδωρος Μαράκης

Στο «Ριζοσπάστη» της 25ης Φλεβάρη δίνει συνέντευξη ο Βαγγέλης Μπούτας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας.

Στην ερώ­τη­ση του δη­μο­σιο­γρά­φου:

Ποιος λοι­πόν φταί­ει που οι αγρό­τες δεν πήραν ό,τι διεκ­δι­κού­σαν;

Απα­ντά­ει:

«…Για το ότι φέτος δεν ικα­νο­ποι­ή­θη­κε κα­νέ­να από τα δί­καια αι­τή­μα­τά μας την ευ­θύ­νη φέρει ακέ­ραιη η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία επέ­μει­νε μέχρι τέ­λους στην αδιάλ­λα­κτη στάση της, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι είναι απο­φα­σι­σμέ­νη να τε­λειώ­σει τη ”βρώ­μι­κη δου­λειά” που έχει ανα­λά­βει κι αφορά στην ολο­κλη­ρω­τι­κή και χωρίς οίκτο υλο­ποί­η­ση όλων των αντι­λαϊ­κών μέ­τρων που πάρ­θη­καν και θα παρ­θούν στη συ­νέ­χεια στο πλαί­σιο των μνη­μο­νί­ων με τους «θε­σμούς», της ΚΑΠ της ΕΕ και, γε­νι­κό­τε­ρα, της πο­λι­τι­κής για μια ”νέα ανά­πτυ­ξη” που θα δια­σφα­λί­ζει με­γα­λύ­τε­ρη κερ­δο­φο­ρία των μο­νο­πω­λί­ων σε βάρος των συμ­φε­ρό­ντων και των δι­καιω­μά­των της ερ­γα­τι­κής τάξης, της μι­κρο­με­σαί­ας αγρο­τιάς και των άλλων λαϊ­κών στρω­μά­των.

»Ευ­θύ­νες, όμως, έχουν και όσοι στή­ρι­ξαν την αδιαλ­λα­ξία της κυ­βέρ­νη­σης, όπως η ΝΔ που έκανε ό,τι περ­νού­σε από το χέρι της για να υπο­νο­μεύ­σει τη μα­ζι­κό­τη­τα, τη δυ­να­μι­κή, το πε­ριε­χό­με­νο και την προ­ο­πτι­κή του αγώνα και των μπλό­κων, προ­βάλ­λο­ντας ως κύριο ”επι­χεί­ρη­μα” ότι ”με τους αγώ­νες δεν κερ­δί­ζεις τί­πο­τα”.

»Προς αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση, έδρα­σαν και τα διά­φο­ρα «σχή­μα­τα», σε πα­νελ­λα­δι­κό και πε­ρι­φε­ρεια­κό επί­πε­δο, που εκ­προ­σω­πούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των με­γα­λο­α­γρο­τών – κα­πι­τα­λι­στών και λει­τουρ­γούν σαν δού­ρειος ίππος μέσα στο αγρο­τι­κό κί­νη­μα.

»Ας μην επι­χει­ρούν, λοι­πόν, οι υπο­νο­μευ­τές και οι από­ντες από τους αγώ­νες να ρί­ξουν ευ­θύ­νες στην Πα­νελ­λα­δι­κή Επι­τρο­πή των Μπλό­κων που συ­γκρο­τή­θη­κε μέσα στο αγω­νι­στι­κό κα­μί­νι και πρω­το­στα­τεί στην πάλη, έχο­ντας κα­θα­ρό μέ­τω­πο και προ­σα­να­το­λι­σμό.

»Άλ­λω­στε, παρά το γε­γο­νός ότι δεν ικα­νο­ποι­ή­θη­κε κα­νέ­να από τα αι­τή­μα­τά μας, οι αγρό­τες απο­χω­ρή­σα­με και φέτος από τα μπλό­κα με ψηλά το κε­φά­λι, έχο­ντας επί­γνω­ση ότι κα­νέ­νας αγώ­νας δεν πάει χα­μέ­νος και ότι ο δικός μας θα είναι μα­κρύς, πο­λύ­μορ­φος και δύ­σκο­λος. Γι’ αυτό και, απο­χω­ρώ­ντας, δώ­σα­με την υπό­σχε­ση ότι θα συ­νε­χί­σου­με την πάλη με διά­φο­ρες μορ­φές, όπως πάντα κά­νου­με, και με την ίδια πάντα στό­χευ­ση, που είναι η ικα­νο­ποί­η­ση των αι­τη­μά­των επι­βί­ω­σης της μι­κρο­με­σαί­ας αγρο­τιάς και η ανα­τρο­πή της πο­λι­τι­κής που δη­μιουρ­γεί, πολ­λα­πλα­σιά­ζει και οξύ­νει τα προ­βλή­μα­τα των μι­κρο­με­σαί­ων αγρο­τών».(Οι υπο­γραμ­μί­σεις είναι δικές μας).

Μας κού­φα­νε στην κυ­ριο­λε­ξία η απά­ντη­ση του στε­λέ­χους του ΚΚΕ που φι­λο­δο­ξεί σαν κόμμα «Πα­ντός Και­ρού» (σύμ­φω­να με το πρό­σφα­το προ­συ­νε­δρια­κό του κεί­με­νο) να ανα­πτύσ­σε­ται και σε μη επα­να­στα­τι­κές συν­θή­κες: Δεν ικα­νο­ποι­ή­θη­κε κα­νέ­να μας αί­τη­μα γιατί ο τα­ξι­κός εχθρός στο σύ­νο­λό του έκανε ότι μπο­ρού­σε για να μην μας τα λύσει!!

Μα κυ­βέρ­νη­ση αντι­πο­λί­τευ­ση κλπ έκα­ναν τη δου­λειά τους: που είναι να φορ­τώ­νουν την κρίση στις πλά­τες του λαού και να δη­μιουρ­γούν, όχι να λύ­νουν προ­βλή­μα­τα. Αν ήταν να μας λύ­νουν τα προ­βλή­μα­τα δεν θα υπήρ­χε ανά­γκη να είναι η αγρο­τιά 25 μέρες στα μπλό­κα και γε­νι­κά δεν θα χρειά­ζο­νταν οι αγώ­νες και οι ορ­γα­νώ­σεις μας.

Ούτε θα χρειά­ζο­νταν να απο­χω­ρού­με με το κε­φά­λι ψηλά για να συ­νε­χί­σου­με τον αγώνα με άλλες μορ­φές… Θα πε­ρι­μέ­να­με να… εγκα­τα­λεί­ψει η κυ­βέρ­νη­ση και τα κόμ­μα­τα του κε­φα­λαί­ου την αδιάλ­λα­κτη στάση τους και την υπο­νό­μευ­ση των αγώ­νων μας!

Με το συ­μπά­θιο σύ­ντρο­φοι, είστε άπαι­κτοι! Ο Λένιν έλεγε να λέμε την αλή­θεια και μόνο την αλή­θεια! Και να κοι­τά­με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στα ίσα!

rproject.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος