Οι τουρίστες γνωρίζουν τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, ξεκινώντας από την Κρήτη

Οι τουρίστες γνωρίζουν τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, ξεκινώντας από την Κρήτη

  • |

Τουριστικό πιλοτικό πρόγραμμα που θα φέρνει κοντά τον τουρίστα με την αγροτική παραγωγή ξεκινά από φέτος στην Κρήτη η TUI και η Futouris. Το πρόγραμμα, με την ονομασία «TUI Cares for Crete», παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, παρουσία της Ελληνίδας υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά. Για την υλοποίησή του το TUI Care Foundation θα δημιουργήσει ένα «δίκτυο» που θα συνδέσει την παραγωγή οίνου και ελαιολάδου με τον τουριστικό κλάδο, συμβάλλοντας την ανάπτυξη της Κρήτης σε υπόδειγμα προορισμού διακοπών βιώσιμης διατροφής. Για να ενθαρρύνονται οι τουρίστες, να επισκέπτονται τοπικές μονάδες παραγωγής και να συνομιλούν απευθείας με τους παραγωγούς, αναπτύχθηκε ένα καινοτόμο και διαδραστικό πρόγραμμα εκδρομών. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια επιμόρφωσης για τους παραγωγούς.

«Με το νέο πρότζεκτ στόχος είναι να ισχυροποιηθεί η Κρήτη ως τουριστικός προορισμός και να ανοιχθούν νέες προοπτικές για τους παραγωγούς κρασιού και ελαιόλαδου», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck. «Το πρότζεκτ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα 2 αυτά προϊόντα της Κρήτης καθώς και στην οικολογική καλλιέργεια και επεξεργασία των τροφίμων», πρόσθεσε.

«Με την TUI Care Foundation και την Futouris μοιραζόμαστε κοινό όραμα και ανοίγουμε το δρόμο για ένα καινοτόμο πρότζεκτ που έχει στόχο την ισχυροποίηση της Ελλάδας ως βιώσιμου προορισμού διακοπών που προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες 365 ημέρες το χρόνο», τόνισε από την πλευρά της η Υπουργός κ. Κουντουρά.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας για τη νότια Ευρώπη της TUI κ. Ευάγγελο Γεωργίου, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής: «η υλοποίηση του προγράμματος έχει ξεκινήσει. Στο επίκεντρο της αρχικής φάσης βρίσκεται η δημιουργία και ανάπτυξη του «δικτύου» των τοπικών παραγωγών της Κρήτης. Στο δίκτυο θα συμμετάσχουν 2 οινοποιία, 47 αμπελοκαλλιεργητές και 25 ελαιοπαραγωγοί.

Θα ακολουθήσουν σεμινάρια επιμόρφωσης για τους συμμετέχοντες με αντικείμενο τις τεχνικές βιώσιμων μορφών καλλιέργειας (Μέσα Μαΐου). Διοργανωτές και Εισηγητές των σεμιναρίων είναι οι επιστήμονες κ.κ. Κώστας Μπουγιούρης και Σωτήρης Μπαμπαγιούρης (Local Food Experts).

Το τοπικό γραφείο της TUI στην Κρήτη επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή εκδρομές για τους τουρίστες, οι οποίες θα παρέχουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Θα περιλαμβάνεται τόσο η επίδειξη της παραγωγικής διαδικασίας όσο και η γευσιγνωσία των προϊόντων. Θα διανέμεται και σχετικό διαφημιστικό υλικό στους τουρίστες».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, ο κ. Γεωργίου μας ανέφερε ότι: «ξεκινάμε από φέτος. Οι εκδρομές θα ξεκινήσουν με την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Θα ακολουθούν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας στα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

Ακόμη μας επισήμανε ότι «το πιλοτικό «project» περιορίζεται αρχικά στην Κρήτη. Μετά όμως την επιτυχή υλοποίηση, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς».

Κτήμα Λυραράκη
Ο κ. Βαρθολομαίος Λυραράκης θα συμμετέχει στο πρόγραμμα (Κτήμα Λυραράκη). Με το πρόγραμμα ο τουρίστας θα μπορεί να επισκέπτεται τον οικογενειακό αμπελώνα, ο οποίος καλύπτει έκταση 140 στρεμμάτων και βρίσκεται σε μέσο υψόμετρο 550 μέτρων. Επίσης θα μπορεί να δοκιμάσει τα κρασιά που παράγει. Από τα τέλη της δεκαετίας του 80, μεγάλη σημασία δίνεται στις σπάνιες κρητικές ποικιλίες. Συγκεκριμένα οι λευκές «Δαφνί» και «Πλυτό» που διασώθηκαν από την εξαφάνιση και αναδείχτηκαν από την οικογένεια Λυραράκη και συμπληρώνονται από τις Βηλάνα, Μοσχάτο Λευκό αλλά και την ευγενική Sauvignon Blanc. Στις ερυθρές οι τοπικές Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι και Μοσχάτο Μαύρο, συμπληρώνονται από τις διεθνείς Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon και Grenache Rouge.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος