Η EΕ κατά Ρουμανίας για το μπλόκο των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Η EΕ κατά Ρουμανίας για το μπλόκο των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

  • |

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει (infringement procedures) κατά της Ρουμανίας, για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ και κυρίως της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, λόγω του Νόμου υπ’ αριθμ. 150/2016, ο οποίος προβλέπει υποχρέωση των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης (σουπερμάρκετ) να αγοράζουν το 51% των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς, δηλαδή από την βραχεία αλυσίδα ανεφοδιασμού. Επιπλέον, ο ίδιος νόμος προβλέπει την υποχρεωτική διενέργεια προωθητικών ενεργειών για τα ρουμανικά προϊόντα, περιορίζοντας έτσι τις εμπορικές δράσεις των σουπερμάρκετ, γεγονός που σύμφωνα με την ΕΕ θίγει την αρχή της ελεύθερης εγκατάστασης. Με βάση τους κανόνες της ΕΕ, τέτοιου είδους παραβιάσεις επιτρέπονται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ρουμανία δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν την λήψη των εν λόγω μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή έχει κινήσει συναφείς διαδικασίες και κατά της Ουγγαρίας, όπου έχει ψηφιστεί νόμος που προβλέπει ότι οι αλυσίδες λιανικής υποχρεούνται να εφαρμόζουν το ίδιο περιθώριο κέρδους στα εγχώρια και τα εισαγόμενα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα.

agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος