Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγές ελληνικών αλλαντικών στην Κίνα

Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγές ελληνικών αλλαντικών στην Κίνα

Τα εκκρεμή ελληνικά αιτήματα απελευθέρωσης της κινεζικής αγοράς για αγροτικά προϊόντα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Τσίπρα, με τον διευθυντή της Αρχής Πιστοποίησης και Διαπίστευσης της Κίνας (CNCA) κ. Liou Weijun, καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη της φυτοϋγειονομικής αρχής της χώρας (AQSIQ). Στην συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κίνα, από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επίσπευση των σχετικών διαδικασιών με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Τσίπρας, έθεσε όλα τα εκκρεμή ελληνικά αιτήματα απελευθέρωσης της κινεζικής αγοράς για αγροτικά προϊόντα και ζήτησε επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Ο κ. Liu και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν για την εξέλιξη των ελληνικών αιτήσεων. Μεταξύ άλλων, αποδέχθηκαν το ελληνικό αίτημα για υγειονομική επιθεώρηση ελληνικών παραγωγικών μονάδων θερμικά επεξεργασμένου χοιρινού κρέατος, επιτυχής ολοκλήρωση της οποίας θα επιτρέψει την έναρξη των σχετικών ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, η κινεζική πλευρά θα πραγματοποιήσει εν λόγω επίσκεψη εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.

Επίσης, διαβεβαίωσαν ότι επίκειται ανάλυση κινδύνου φυτοϋγείας για τα ελληνικά ακτινίδια, που θα καταστήσει δυνατή την εξαγωγή τους από όλη τη χώρα και όχι μόνο από ορισμένες περιοχές, όπως ισχύει σήμερα. Από το 2008, που υπογράφηκε η εμπορική συμφωνία Ελλάδας με Κίνα για τις εξαγωγές ακτινιδίων, έχουν «μπει» στην καλλιέργεια και νέες περιοχές, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να εξάγουν ακτινίδια στην κινέζικη αγορά. Τώρα διαβεβαιώνουν οι Κινέζοι ότι θα μπορούν να εξάγουν και αυτές οι περιοχές.

agrotypos.gr