Πόλεμος ΥπΑΑΤ με ΓΕΩΤΕΕ για εξομοίωση Γεωπόνων με Τεχνολόγους Γεωπονίας

Πόλεμος ΥπΑΑΤ με ΓΕΩΤΕΕ για εξομοίωση Γεωπόνων με Τεχνολόγους Γεωπονίας

  • |

Ξεκίνησαν οι πρώτοι ψεκασμοί δακοκτονίας στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ ακόμη δεν έχουν αρχίσει στην Πελοπόννησο. Πάντως όλοι οι εκπρόσωποι των ΔΑΟΚ επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο ότι έχουν περσινά αποθέματα φυτοφαρμάκων μόνο για τον πρώτο ψεκασμό και περιμένουν από το ΥπΑΑΤ να τους εφοδιάσει για τους υπόλοιπους. Mέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει και δεν έχουμε μεγάλο πρόβλημα δακοπληθυσμών όπως είχαμε πέρσι. Στο μεταξύ «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ ΓΕΩΤΕΕ και ΥπΑΑΤ για την απόφαση εξομοίωσης των Γεωπόνων με τους Τεχνολόγους Γεωπονίας για τις προσλήψεις από τις ΔΑΟΚ των Τομεαρχών Δακοκτονίας. Δηλαδή, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, θα μπορεί ένας τεχνολόγος γεωπονίας να προηγηθεί ενός γεωπόνου στην πρόσληψη.

«Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου επί του θέματος, είναι άξια απορίας η επιμονή και η προσκόλληση του Υπουργείου σε μια απόφαση που είναι όχι μόνο πλήρως αδικαιολόγητη αλλά και προδήλως παράνομη», τονίζει το ΓΕΩΤΕΕ.

Δακοκτονία
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Κυριακόπουλος, «ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου των ψεκασμών επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί η διαδικασίες των διαγωνισμών. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ορισθούν προσωρινοί μειοδότες για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ψεκασμού και παγιδοθεσίας. Έχουμε τοποθετήσει ενδεικτικά σε κάποιες «ευαίσθητες» τοποθεσίες παγίδες από τις οποίες δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουμε υψηλούς δακοπληθυσμούς. Σε αυτό βοηθάνε οι καιρικές συνθήκες. Στο μεταξύ αυτή την στιγμή αξιολογούνται οι αιτήσεις για την πρόσληψη του προσωπικού και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουμε σε προσλήψεις».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, ανέφερε ότι «έχουν αναρτηθεί οι παγίδες. Έχει γίνει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και αναμένεται άμεσα να περάσει η Οικονομική Επιτροπή για να αναλάβουν οι εργολάβοι που θα φέρουν εις πέρας το έργο. Όσον αφορά τις προσλήψεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και αναμένεται να γίνει άμεσα η πρόσληψη. Η φετινή χρονιά δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή. Τα πράγματα όσον αφορά τους δακοπληθυσμούς είναι φέτος πολύ καλύτερα λόγω των μέχρι σήμερα καιρικών συνθηκών».

Ο προϊστάμενος φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Λακωνίας κ. Μιχάλης Θεοφιλάκος ανέφερε ότι «ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει σε ψεκασμούς. Από Δευτέρα θα έχουμε τους προσωρινούς μειοδότες (εργολάβους) για την εφαρμογή της δακοκτονίας. Εκτιμώ ότι από τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί από τα νότια της Λακωνίας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον Πρωτογενή Τομέα κ. Εμμανουήλ Χνάρης τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν αναδειχθεί οι εργολάβοι και έχουν τοποθετηθεί οι δακοπαγίδες. Με εντολή του Περιφερειάρχη ήδη ξεκίνησαν οι πρώτοι ψεκασμοί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Έγινε μια διακοπή της διαδικασίας τις προηγούμενες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Έχουμε αποθέματα μόνο για τον πρώτο ψεκασμό. Υπάρχει δέσμευση του Γ. Γρ. του ΥπΑΑΤ . Ν. Αντώνογλου ότι θα έχουμε στην ώρα τους τα φυτοφάρμακα για να γίνουν και οι υπόλοιποι ψεκασμοί».

Διαμαρτυρία ΓΕΩΤΕΕ
Η ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ για τους Τομεάρχες Δακοκτονίας αναφέρει τα εξής:

Έχει περάσει περισσότερος από ένας μήνας από την έκδοση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα του Υπ.Α.Α.Τ. κ. Ν. Αντώνογλου για το φετινό πρόγραμμα Δακοκτονίας και την ισοπεδωτική εξομοίωση των Γεωπόνων με τους Τεχνολόγους Γεωπονίας για την κάλυψη των θέσεων Τομεαρχών Δακοκτονίας και ακόμη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ενέργεια για την τροποποίησή της και την αποκατάσταση της νομιμότητας, με την επαναφορά του προβαδίσματος των Γεωπόνων για τις θέσεις αυτές.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου επί του θέματος, είναι άξια απορίας η επιμονή και η προσκόλληση του Υπουργείου σε μια απόφαση που είναι όχι μόνο πλήρως αδικαιολόγητη αλλά και προδήλως παράνομη. Μια απόφαση που είναι αντίθετη και παραβλέπει ακόμα και τις σχετικές υπηρεσιακές εισηγήσεις, οι οποίες προέβλεπαν ρητά το προβάδισμα των Γεωπόνων για τις εν λόγω θέσεις, όπως εξάλλου επιτάσσουν και οι σχετικές νομικές διατάξεις.

Η χαρακτηριστική αδιαφορία του Υπ.Α.Α.Τ. για την τήρηση της νομιμότητας καθιστά πλέον την πολιτική του ηγεσία έκθετη και υπόλογη έναντι των γεωπόνων αλλά και των ελαιοπαραγωγών. Η μη χρησιμοποίηση του κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού, καθιστά υπεύθυνο το Υπ.Α.Α.Τ. για τις όποιες αστοχίες και προβλήματα μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή του φετινού προγράμματος Δακοκτονίας. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα, συνεχίζει να επιμένει στην ανάγκη πλήρους αποκατάστασης της νομιμότητας και άμεσης τροποποίησης της σχετικής απόφασης, προκειμένου να διασφαλιστεί αποτελεσματικά η ελαιοπαραγωγή αλλά και το εισόδημα των Ελλήνων

agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος