Χιλιάδες τόνοι ροδάκινα σαπίζουν στα χωράφια

Χιλιάδες τόνοι ροδάκινα σαπίζουν στα χωράφια

  • |

Σε περίπου 20.000 τόνους υπολογίζονται τα ροδάκινα – κυρίως επιτραπέζια – που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε στάδιο σήψης στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, «είναι σχεδόν σίγουρο ότι αντίστοιχες καταστάσεις θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον και με το συμπύρηνο ροδάκινο, αφού οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί ανησυχητικά». Σε αυτό το πλαίσιο, φορείς της περιοχής έστειλαν επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, στην οποία τονίζουν την ανάγκη χρηματοδότησης, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία απόσυρσης αλλά και την αύξηση των ποσοτήτων που αφορούν την χώρα μας. Οι ποσότητες απόσυρσης ροδάκινων και νεκταρινιών που ενέκρινε φέτος η Κομισιόν για την χώρα μας είναι 5.355 τόνοι και θεωρούν ότι δεν είναι αρκετές για την στήριξη του προϊόντος.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιαννακάκης, «αποφασίστηκαν λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ποσότητες που έκανε κάθε χώρα της ΕΕ προς την ρώσικη αγορά αλλά όχι το ποσοστό επί των εξαγωγών που έκαναν. Δηλαδή η Ελλάδα με το ρώσικο εμπάργκο έχασε το 25% των εξαγωγών της (που κατευθυνόταν προς τη ρώσικη αγορά), ενώ αντίστοιχα η Ιταλία έχασε το 3% των εξαγωγών της και η Ισπανία το 8%. Για αυτό εμείς βάζουμε θέμα επανυπολογισμού των ποσοτήτων στήριξης για τα ροδάκινα.

Επίσης η Κομισιόν μας δίνει το δικαίωμα απόσυρσης 4.165 τόνων δαμάσκηνων, όταν στην Ρωσία κάναμε εξαγωγές κατά μέσο όρο 1.115 τόνους ετησίως. Αυτή η ποσότητα ζητάμε να μεταφερθεί στα ροδάκινα για να στηριχθεί η αγορά».

Φέτος υπάρχει υπερπαραγωγή ροδάκινων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το ελληνικό ροδάκινο, που μετά την επιβολή του ρώσικου εμπάργκο κατευθύνεται κυρίως στις «αδύναμες» οικονομικά αγορές στη Βουλγαρία και Ρουμανία, έχει πληγεί από την «μαύρη» διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Δεν μπορούμε να διεισδύσουμε σε νέες αγορές στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη γιατί έχουμε μικρά εμπορικά μεγέθη, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας Ιταλούς και Ισπανούς που έχουν ισχυρά εμπορικά σχήματα με στοχευμένες δράσεις προώθησης.

Στο μεταξύ αυτή την στιγμή χιλιάδες ποσότητες σαπίζουν στα χωράφια και πετιούνται «άναρχα» σε διάφορα σημεία γιατί δεν κανείς δεν θέλει να πληρώσει το κόστος απόσυρσης.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσω ενίσχυσης της διαδικασίας κομποστοποίησης των αποσυρόμενων προϊόντων και διάθεσής τους σε ιδιωτικές εταιρείες και όχι σε ΧΥΤΑ, στο πλαίσιο της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σημειώνεται, ότι το κόστος της κομποστοποίησης αγγίζει τα 20 ευρώ ανά τόνο και πρέπει να αποσυρθούν χιλιάδες τόνοι ροδάκινα που βρίσκονται σε στάδιο σήψης».

.agrotypos.gr