Σε λίγες ημέρες ξεκινά η συγκομιδή ρυζιού, καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρσι θέλουν οι παραγωγοί

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η συγκομιδή ρυζιού, καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρσι θέλουν οι παραγωγοί

Σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή ρυζιού. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, Λεωνίδας Κουιμτζής, όπως κάθε χρόνο οι έμποροι προσπαθούν να κρατήσουν «κλειστά» τα χαρτιά τους για να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές από τους παραγωγούς.

Η καλλιέργεια φέτος είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, σπάρθηκαν περίπου 280.000-300.000 στρέμματα. Συνεχίζουν να υπερτερούν οι μεσόσπερμες ποικιλίες (Japonica), ενώ τα μακρύσπερμα Indica, που από 20% πέρυσι αυξήθηκαν σε 30% φέτος. Η καρολίνα που καλλιεργείται κυρίως σε Σέρρες και Χαλάστρα φτάνει το 10 – 15% των εκτάσεων πανελλαδικά. Πέρσι οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Ξεκίνησαν στα 22-23 λεπτά το κιλό και μόνο προς το τέλος της περιόδου (Μάιο-Ιούνιο), ανέκαμψαν, φτάνοντας τα 30 λεπτά το κιλό.

Πάντως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, πάνω από 90%, πωλήθηκε, όπως εκτιμούν οι παραγωγοί, με τιμές στα 22 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με το κόστος καλλιέργειας, ο παραγωγός για να μπορούσε να έχει κάποιο εισόδημα θα έπρεπε να πουλούσε το προϊόν του γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. Ακόμη αρκετοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αφού έχουν να πληρωθούν ακόμα και τρία χρόνια από τους εμπόρους.

Γιορτή ρυζιού στα Νέα Μάλγαρα
Περισσότεροι από δυόμισι τόνοι ρύζι και δύο χιλιάδες ρυζόγαλα θα μοιραστούν στη «Γιορτή Ρυζιού» που διοργανώνεται για 31η χρονιά φέτος στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, όπου η ορυζοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 85% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα.

Η αυλαία για τη «Γιορτή Ρυζιού» (θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου της περιοχής), που είναι αφιερωμένη στους περίπου 3.000 ρυζοκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής, ανοίγει την προσεχή Πέμπτη (7 Σεπτεμβρίου) και ολοκληρώνεται την Κυριακή (10 Σεπτεμβρίου), ενώ κατά τη διάρκειά της, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις σχετικές με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Η δωρεάν διανομή ρυζιού, όπως και αυτή του ρυζόγαλου, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα μοιραστεί το ρύζι σε σακουλάκια του κιλού, στη διάρκεια της μουσικοχορευτικής βραδιάς, με ακούσματα και παραδοσιακούς χορούς από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τον Πόντο (20.30). Την Κυριακή θα γίνει η διανομή του ρυζόγαλου, στη διάρκεια της μουσικής βραδιάς (ώρα έναρξης 21.00).

Τη «Γιορτή Ρυζιού» διοργανώνει το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων.

agrotypos.gr