ΕΔΟΚ: Πρόγραμμα για την προώθηση και του μεγάλου αρνιού στην αγορά κρέατος

ΕΔΟΚ: Πρόγραμμα για την προώθηση και του μεγάλου αρνιού στην αγορά κρέατος

  • |

Στην προώθηση του μεγάλου βάρους αρνιού – εκτός του αρνιού γάλακτος – το οποίο θα μπορούσε να συμπληρώσει το εισόδημα των κτηνοτρόφων από το γάλα, έχει βάλλει πλώρη η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ). Αυτό αποτυπώθηκε στη γιορτή Κτηνοτροφίας της Δράμας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και Κυριακή (23 και 24 Σεπτεμβρίου). Μάλιστα η ΕΔΟΚ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσ/νίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για αυτό τον σκοπό. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ κ. Ελευθέριος Γίτσας, «εκτός από το πρόγραμμα «Meet the Lamb» η Διεπαγγελματική θέλει να προχωρήσει και στην προώθηση του κρέατος του μεγάλου αρνιού στην αγορά».

Και προσθέτει: «Η Γεωργική Σχολή θα αναλάβει την εκπαίδευση αφού έχει τα απαραίτητα κονδύλια. Από την πλευρά μας εμείς θα βοηθήσουμε τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών και θα καταγράψουμε τα δεδομένα της πάχυνσης των αρνιών».

Θα προχωρήσουμε στη διαδικασία της πάχυνσης για όλες της φυλές προβάτων που έχουμε στην χώρα μας, ώστε οι κτηνοτρόφοι να έχουν όλα τα στοιχεία και να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν.

Τα αρνιά που θα σφάζονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα διοχετεύονται σε σφαγείο και τυποποιητήριο και στη συνέχεια σε κέντρα εστίασης και ξενοδοχεία. Θα αξιολογήσουμε το κάθε στάδιο της όλης διαδικασίας και θα δούμε αν συμφέρει τους κτηνοτρόφους και για ποιες φυλές ζώων είναι προτιμότερο να γίνει. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την κρεοπαραγωγό αιγοπροβατοτροφεία στην Ελλάδα.

Στο αυτό το πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 7 έως 10 Ομάδες Παραγωγών και από κάθε Ομάδα 2 μέχρι 3 κτηνοτρόφοι (όχι πάνω από 45 ετών). Τα αρνιά θα παχυνθούν μετά το ερχόμενο Πάσχα, ώστε να σφαχτούν την καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης θα εκπαιδευτούν οι σεφ και οι κρεοπώλες. Δεν θα κυκλοφορήσει στην αγορά ολόκληρο αλλά τεμαχισμένο. Θα είναι μέχρι 5 έως 5 μηνών και βάρος από 17 μέχρι 22 κιλών.

Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια τα οποία συμπεριλαμβάνουν στο μενού τους τμήματα αρνίσιου κρέατος, τα οποία οι θαμώνες τα πληρώνουν σε αρκετά αδρές τιμές, τα οποία όμως δεν είναι Ελληνικά, είναι εισαγωγής από Γαλλία και Ν. Ζηλανδία.
Γιατί να μην οργανωθούμε οι κτηνοτρόφοι, να δώσουμε όνομα και αξία στο κρέας που παράγουμε, να προχωρήσουμε σε πώληση τμημάτων κρέατος και αντικαταστήσουμε το εισαγόμενο με Ελληνικό, από τι στιγμή που ο κόσμος είναι έτοιμος να το στηρίξει;

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας των κτηνοτρόφων, οργάνωση σε ομάδες και πλήρη δραστηριοποίηση στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας».

agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος