Υποσχέσεις από ΥπΑΑΤ για επιστροφή φόρου πετρελαίου, επιλαχόντες Νέους Αγρότες και ακατάσχετο, δεν έμειναν ευχαριστημένοι οι αγρότες

Υποσχέσεις από ΥπΑΑΤ για επιστροφή φόρου πετρελαίου, επιλαχόντες Νέους Αγρότες και ακατάσχετο, δεν έμειναν ευχαριστημένοι οι αγρότες

Μετά την δίωρη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας με τον κ. Βαγγέλη Αποστόλου, το υπουργείο υποσχέθηκε σειρά από παρεμβάσεις όπως το ετήσιο ακατάσχετο στα 15.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, την ένταξη του 50% των επιλαχόντων στο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Ακόμα στις υποσχέσεις προστέθηκε και η επιστροφή φόρου των συνολικά 45 εκ ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο. Με υποσχέσεις αλλά όχι ικανοποιημένοι φεύγουν από την επιτροπή μπλόκων οι αγρότες. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των μπλόκων θα επιστρέψουν στα μπλόκα να συζητήσουνε με υπόλοιπους τους αγρότες τα θέματα που ειπώθηκαν στην συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να αποφασίσουν πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα.

Ολοκληρώθηκε μετά από 2 ώρες η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, και αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «το υπουργείο υποσχέθηκε ότι δεν θα επιβληθεί αύξηση ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και θα καταργηθεί ο ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βαγγέλη Αποστόλου δεν θα επιβληθεί πράσινο τέλος στο νερό άρδευσης τουλάχιστον για μια πενταετία.

Στη συνέχεια ανέφερε, «πως δεν είναι ευχαριστημένοι για θέμα του ΕΦΚΑ, καθώς ο υπουργός δεν έδωσε κάποια δέσμευση για μείωση του ΕΦΚΑ, αλλά ούτε για το πρόβλημα με τις ανοικτές τιμές που πωλούν οι παραγωγοί τα προϊόντα τους, όπως επίσης για τον ΕΛΓΑ και την μείωση του πετρελαίου.

Τέλος δήλωσε: «θα συζητήσουμε με τους αγρότες των μπλόκων και θα αποφασίσουνε τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, από την Λάρισα αναφέρει: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, και θα αποφασίσουμε τι μορφή θα πάρουν οι κινητοποιήσεις μας.

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε μετά την συνάντηση: «Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπρόσωπους των αγροτών για την συνάντηση, ανακοινώσαμε κάποιες παρεμβάσεις που θεωρήσαμε πως είναι σημαντικές για τους αγρότες.

Αυτές είναι, ακατάσχετο στα 15.000 ευρώ, να επιστραφούνε μετά το τέλος του μήνα 45 εκ. ευρώ για τον ΕΦΚ του πετρελαίου. Ακόμα δεν θα υπάρξει αύξηση και συμπληρωματικός φόρος στον ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτήν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας μας, θεωρούμε ότι ο αγροτικός κλάδος είναι βασικό εργαλείο»

/www.agrotypos.gr