Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους παραγωγούς, με εξαίρεση περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως ο Πύργος και το Μεσολόγγι, ολοκληρώθηκε η πρώτη κοπή μηδικής. Το καλό, λένε οι παραγωγοί στον ΑγροΤύπο, είναι πως η σεζόν στο προϊόν ξεκίνησε με μηδενικά περσινά αποθέματα, γεγονός που πριμοδοτεί την τιμή στο χωράφι. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός, ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι κτηνοτρόφοι, που αγοράζουν μηδική για τα κοπάδια τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, λόγω και των μειώσεων στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, κάτι που ήδη αντανακλάται στη ζήτηση για μηδική. Στις περιοχές της Καρδίτσας, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας δεν παρατηρήθηκαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα χωράφια με κομμένο προϊόν. Αντίθετα, σε αρκετά χωράφια η κομμένη μηδική βράχηκε ή σκόρπισε από τον αέρα, σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως το Μεσολόγγι και ο Πύργος.
«Το πρώτο χέρι έχει ήδη πουληθεί», αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Εκίζογλου από το Νέο Ικόνιο Σοφάδων Καρδίτσας, που καλλιεργεί μια έκταση με 300 στρέμματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «οι τιμές στο χωράφι κυμάνθηκαν για το πρώτο χέρι που πάντα είναι υποδεέστερο ποιοτικά από τα επόμενα, μεταξύ 10 και 12 λεπτών το κιλό», ενώ «το καλό», όπως λέει, είναι ότι «δεν είχαμε θέματα με βροχοπτώσεις, όπως πέρσι που οι βροχές και οι υγρασίες δεν μας άφησαν να μαζέψουμε το δεύτερο χέρι».
«Καλή η ζήτηση, αλλά μετά από λίγο θα έχουμε θέμα λόγω τιμών γάλακτος»
«Ούτε οι παραγωγές είναι αυτές που περιμέναμε έως ένα βαθμό, ούτε και οι τιμές, που παίζουν μεταξύ 8-10 λεπτών για το πρώτο χέρι», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Κώστας Τσιακατάρας, παραγωγός μηδικής, από την περιοχής της Ξυνιάδας Δομοκού. Το δεύτερο χέρι θα βγει μετά από δεκαπέντε ημέρες, εκτιμά ο κ. Τσιακατάρας, περιμένοντας, όπως λέει «την τιμή του να φτάσει και τα 14 λεπτά το κιλό». Παράλληλα, ο κ. Τσιακατάρας εκτιμά πως «σύντομα με τις μειώσεις τιμών στο γάλα και την έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων, θα έχουμε πρόβλημα».
Ενώ ο παραγωγός μηδικής απο την Λάρισα, κ. Α. Γεροτόλιος πρόσθεσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο:
«Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η ρευστότητα. Όταν κόβεις το τριφύλλι κοιτάς πρώτα να το δώσεις και μετά πότε θα πάρεις τα χρήματα. Οι κτηνοτρόφοι δεν μας πληρώνουν άμεσα και τους κάνουμε πίστωση, ωστόσο κι εμείς έχουμε άμεσα έξοδα».
Μέχρι 350 κιλά οι αποδόσεις στο νομό Βοιωτίας
Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν και τελείωσαν με την πρώτην κοπή της μηδικής στην περιοχή της Βοιωτίας, οι παραγωγοί οι οποίοι, όπως αναφέρουν είχαν «καλή παραγωγή που κυμαινόταν στα 300-350 κιλά ανά στρέμμα».
Σημαντικό πρόβλημα για τους αγρότες της περιοχής αποτέλεσε και φέτος η ξηρασία, αλλά κυριότερο, όπως μας τόνισαν «πρόβλημα ήταν τα ποντίκια που κάνουν λαγούμια και τρύπες στα χωράφια με αποτέλεσμα να μειώνεται τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα της μηδικής που συλλέγεται».
Οι τιμές παραγωγού εδώ για το πρώτο χέρι ξεκίνησαν από τα 9 λεπτά το κιλό, για την χαμηλής ποιότητας μηδική και έφτασαν τα 14 λεπτά ανά κιλό.
Παράλληλα, όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι αγρότες «είναι νωρίς για να κρίνουμε τη ζήτηση, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην πρώτη κοπή. Ωστόσο, πάντα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το πρώτο χέρι, καθώς είναι φθηνότερο και αγοράζουν και οι έμποροι έτσι ώστε να αποθηκεύσουν και στη συνέχεια να μεταπωλήσουν σε υψηλότερες τιμές στα τελευταία χέρια».
Ζημιές από βροχές και υγρασία στην Ηλεία
Τέλος, στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αμαλιάδας, οι παραγωγοί μιλώντας στον ΑγροΤύπο μας ανέφεραν τα εξής: «Υπήρξαν ζημιές και μειωμένη παραγωγή λόγω των πολλών βροχοπτώσεων και της υψηλής υγρασίας. Τώρα ωστόσο υπάρχει ξηρασία και ξεκίνησαν τα ποτίσματα. Η κατάσταση είναι δύσκολη για τους παραγωγούς μηδικής, καθώς είχαμε απώλειες στην παραγωγή, όσο και χαμηλές τιμές, οι οποίες για το πρώτο χέρι ξεκινούσαν από τα 8 λεπτά ανά κιλό».
Σημειώνεται πως στις περισσότερες περιοχές της χώρας η δεύτερη κοπή προγραμματίζεται να γίνει σε 10 με 15 ημέρες.
.agrotypos.gr