Πράξη την καθετοποίηση της παραγωγής γάλακτος των κτηνοτρόφων – μελών του κάνει πλέον, λίγο μετά την ίδρυσή του ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοιωτίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο γραμματέας της οργάνωσης και υπεύθυνος για τις πωλήσεις, κ. Αντώνης Τουρκοχωρίτης το αμέσως επόμενο διάστημα να ανοίξει στην πρωτεύουσα του νομού, την Λιβαδειά, ένα κατάστημα από το οποίο το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να προμηθευτεί αποκλειστικά τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας. Ο Συνεταιρισμός, δεν σταματά όμως εκεί, αλλά κινείται και στην κατεύθυνση συμφωνιών με χώρους εστίασης και όχι μόνον της Περιφέρειας Στερεάς για να τους προμηθεύει με τα προϊόντα του, όπως επίσης και των εξαγωγών.
Τα προϊόντα που ξεκινά άμεσα να παράγει ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοιωτίας σε συνεργασία με ντόπιο τυροκομείο, αφού δεν διαθέτει ακόμα τουλάχιστον την δική του μονάδα παραγωγής είναι Φέτα, Φορμαέλα, Αρβανίτικο, Ξηρή μυζήθρα, Ανθότυρο, Κεφαλοτύρι, Ρυζόγαλο, Κρέμα, Γιαούρτι πρόβειο, Γιαούρτι κατσικίσιο, Φρέσκο βούτυρο και Οψιμοτύρι, όπως μας είπε ο γραμματέας της οργάνωσης.
Τα μέλη του Συνεταιρισμού είναι τώρα 21 και παράγουν σε ημερήσια βάση περί τους 4 τόνους αιγοπρόβειο γάλα την ημέρα, ενώ δεν επίκειται άμεσα τουλάχιστον διεύρυνση, αν και υπάρχει ενδιαφέρον από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Μάλιστα έχει εδώ και καιρό αγοράσει και διαθέσει παγολεκάνες στους κτηνοτρόφους που είναι μέλη του, καθώς επίσης και δυο οχήματα μεταφοράς γάλακτος. Μάλιστα ορισμένα από τα κοπάδια αιγοπροβάτων των κτηνοτρόφων της οργάνωσης είναι ελευθέρας βοσκής.
Υπενθυμίζεται ότι ο νεοσύστατος σχετικά Συνεταιρισμός αποφάσισε να προχωρήσει σε καθετοποίηση της παραγωγής γάλακτος των μελών του, λόγω της άρνησης μεγάλων βιομηχανιών να πάρουν την παραγωγή ή να την πάρουν σε πολύ χαμηλές τιμές.
Μέχρι τώρα έχει έλθει μάλιστα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έχει αγοράσει ένα εργαστήριο αναλύσεων στο γάλα, ενώ προσβλέπει σε συμφωνίες για διάθεση των τελικών του προϊόντων και σε καταστήματα των νομών Φθιώτιδας, Φωκίδας, πέραν της Βοιωτίας.
«Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοιωτίας έγινε με σκοπό την ενίσχυση της ατομικής προσπάθειας του κάθε κτηνοτρόφου, την ανάδειξη του έργου του και την προστασία του προϊόντος που παράγει καθημερινά μέσα από το μόχθο του. Στόχο έχει την άμεση σύνδεση του κτηνοτρόφου – παραγωγού με τον καταναλωτή, της ελληνικής υπαίθρου με το κλεινόν άστυ, τη διάσωση ενός μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της γαστρονομικής μας παιδείας που αποτελεί ένα πρότυπο μεσογειακής διατροφής», δήλωσε σχετικά ο κ. Τουρκοχωρίτης, για να καταλήξει «όλα τα προϊόντα μας παράγονται αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα που συλλέγουν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι – μέλη του συνεταιρισμού. Ακολουθώντας τους πλέον αυστηρούς κανόνες υγιεινής και παραδοσιακής τυροκομίας και με τη βοήθεια σύγχρονων μέσων και του κατάλληλου εξοπλισμού, παράγουμε τυροκομικά προϊόντα με σήμανση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), προϊόντα με βραβεία γεύσης και ποιότητας, άξια να εκπροσωπούν την ελληνική τυροκομία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@agrotypos.gr