Ιταλία: Εξέλιξη συγκομιδής, τιμών και εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών

Ιταλία: Εξέλιξη συγκομιδής, τιμών και εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών

  • |

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εμπορία των επιτραπέζιων σταφυλιών στην Ιταλία. Όπως αναφέρει το ISMEA (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου) φέτος υπάρχει διαφοροποίηση τιμών ανάλογα με τις ποικιλίες.

Οι καιρικές συνθήκες και οι άφθονες βροχοπτώσεις τον περασμένο Μάιο επηρέασαν αρνητικά τις πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών. Ειδικότερα στη Σικελία, οι πρώιμες ποικιλίες παρουσίασαν μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων και καθυστέρηση (οψίμιση) περίπου δύο εβδομάδων σε σύγκριση πέρσι. Επίσης και στις κυριότερες περιοχές παραγωγής της Απουλίας, παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην ωρίμανση και μείωση των αποδόσεων των πρώιμων ποικιλιών.

Όσον αφορά τις τιμές για το 2019, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ISMEA τα σταφύλια ποικιλίας Vittoria στις περιοχές Κατάνια και Φότζια κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2018, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Απουλίας παρουσίασαν φθίνουσα πορεία. Ωστόσο επισημαίνει ότι σε σχέση με τις μέσες τιμές των πέντε τελευταίων ετών φαίνεται ότι οι φετινές τιμές είχαν μια θετική τάση.

Στη συνέχεια είχαμε την συγκομιδή των σταφυλιών της ποικιλίας Apirene (λευκά άσπερμα) που έγινε από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο, όπου είχαμε μια αύξηση των τιμών σε σύγκριση με πέρσι. Αντίθετα τα σταφύλια της ποικιλίας Palieri παρουσίασαν μείωση τιμών σε σχέση με το 2018.

Όσον αφορά τις ποικιλίες Italia και Red Globe φέτος οι τιμές παρουσίασαν ανοδική πορεία τόσο σε σχέση με το 2018 όσο και σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Όσον αφορά τις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, η Ιταλία κατέχει την πέμπτη θέση παγκοσμίως, με αποστολές που είναι αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Από το 2014 μέχρι και το 2018 οι εξαγωγές της χώρας από πλευράς ποσοτήτων παρουσιάζουν μια σταθερότητα και κυμαίνονται περίπου στους 450 χιλιάδες τόνους.

Όπως επισημαίνει πάντως το ISMEA, «η Ιταλία παραμένει η κυριότερη χώρα παραγωγής στην ΕΕ (όσον αφορά την ποσότητα). Όμως σήμερα η παραγωγή της επικεντρώνεται στις «παραδοσιακές ποικιλίες», όπως είναι: Vittoria, Palieri, Italia και Red Globe, ενώ μειωμένη είναι η παραγωγή νέων ποικιλιών και σταφυλιών χωρίς κουκούτσια. Για το λόγο αυτό, οι ιταλικές εξαγωγές «απειλούνται» ολοένα και περισσότερο από τις αναπτυσσόμενες χώρες, που είναι σε θέση να κερδίσουν μερίδια στις διεθνείς αγορές, χάρη στην υψηλή ποιότητα σταφυλιών και των ανταγωνιστικών τιμών».

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο για την θέση της χώρας μας στις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την Ιταλία όσον αφορά τις εξαγωγές στις άσπερμες (χωρίς κουκούτσι) ποικιλίες. Φέτος οι Ιταλοί είχαν μια οψίμιση που όμως δεν επηρέασε τις εξαγωγές μας. Αντίθετα προβλήματα μας δημιούργησε η οψίμιση των ισπανικών σταφυλιών. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου τα ελληνικά σταφύλια ήταν μόνα τους στις αγορές μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους τα βραζιλιάνικα, φέτος είχαμε να ανταγωνιστούμε τους Ισπανούς».
Παϊσιάδης Σταύρος

agrotypos.gr/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος