63% πάνω τα ασφάλιστρα για το 88% των αγροτών

63% πάνω τα ασφάλιστρα για το 88% των αγροτών

  • |

Σταδιακή αύξηση των ετήσιων ασφάλιστρων κατά 63% (από 946 ευρώ σήμερα, στα 1.544 ευρώ το 2019) σε βάθος τετραετίας προβλέπει το λεγόμενο «σχέδιο Κατρούγκαλου» για το 88% των αγροτών – δηλαδή 466.000 ασφαλισμένους.

Σε αυτή την παραδοχή προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κομοτηνή, συμπληρώνοντας ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών και προανήγγειλε για τις επόμενες ημέρες κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που θα προστατεύει έως ενός ορίου επιδοτήσεις από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Ειδικότερα, ως προς το ασφαλιστικό, πέραν των παραπάνω, περιέγραψε ότι με τις επερχόμενες αλλαγές το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι τα 468 ευρώ τον μήνα ή 5.600 ευρώ τον χρόνο.

Αναφερόμενος στον ΟΓΑ και συνολικά στο ασφαλιστικό των αγροτών, δήλωσε ότι «είναι στον αέρα και αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από το ασφαλιστικό άλλων κλάδων».

Οπως πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου, το 85% των ποσών που καταβάλλονται για τις αγροτικές συντάξεις τους πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ, σύμφωνα πάλι με τον ίδιο, 350.000 αγρότες, «περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους».

Οσον αφορά το φορολογικό των αγροτών, ο υπουργός θύμισε ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2017 και μετά, καθώς και ότι μέσα στο 2016, για τα εισοδήματα του 2015, οι αγρότες θα πληρώσουν τα ίδια ποσά με την προηγούμενη περίοδο.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη διατήρηση του αφορολόγητου των αγροτικών ενισχύσεων κάτω των 12.000 ευρώ, μια κυβερνητική πρωτοβουλία που «προστάτεψε τους αγρότες, αφού από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα», επισήμανε ο κ. Αποστόλου.

Ως προς την προαναφερθείσα ΚΥΑ, αναμένεται να τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων ως εξής:

● Για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 10% του ποσού.

● Για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 20% του ποσού.

● Για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 50% του ποσού.

Ο υπουργός απηύθυνε στους αγρότες νέο κάλεσμα για ουσιαστικό διάλογο «χωρίς όμως προαπαιτούμενα που είναι ανέφικτα». Τέλος, αναφορικά με τα σοβαρά επεισόδια, δήλωσε στους αγρότες ότι είναι έξω από την κουλτούρα του ίδιου και της κυβέρνησης τα ΜΑΤ και η βία.