Συνθήκες ανόδου στην τιμή του ντόπιου λεμονιού το επόμενο διάστημα

Συνθήκες ανόδου στην τιμή του ντόπιου λεμονιού το επόμενο διάστημα

  • |

Τους επόμενους μήνες οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο λεμόνι θα είναι πολύ υψηλές, εκτιμά ο Λευτέρης Ντουντουνάκης, πρόεδρος των Γεωπόνων Χανίων.

Αυτό θα συμβεί εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος γεωπόνος, αφενός λόγω της απαγόρευσης εισαγωγών από την Αργεντινή στην ΕΕ που ισχύει από τις 16 Αυγούστου και αφετέρου και σπουδαιότερο λόγω της πολύ μικρής ντόπιας παραγωγής, που αναμένεται.

Μπίκας Αλέξανδρος

Σύμφωνα με τον κ. Ντουντουνάκη, στα Χανιά, τώρα υπάρχουν μόνο κάποια δίφορα λεμόνια, με τις τιμές παραγωγού να αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις και το 1,30 ευρώ το κιλό, αν και μέσω των λαϊκατζήδων γίνονται πράξεις και σε χαμηλότερα επίπεδα. Όπως λοιπόν εκτιμά ο κ. Ντουντουνάκης, τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, που διακινούν το 2/3 περίπου των φρούτων δουλεύουν κυρίως με Αργεντινής, οπότε το επόμενο διάστημα, τα ντόπια θα πάρουν αξία, μιας και τα Ιντερντονάτο αργούν ακόμα.

Μεγάλες οι απώλειες από τον καύσωνα στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς
Σύμφωνα με την εικόνα που έχει ο κ. Ντουντουνάκης, τόσο από τα Χανιά, όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ζαμπετάκη και Βακάλου, αλλά και τις παραγωγικές ζώνες της Πελοποννήσου, ο όγκος παραγωγής φέτος στο λεμόνι, θα είναι μειωμένος από πέρσι, τουλάχιστον κατά 50%.

Ο κ. Ντουντουνάκης που κάνει και εμπορία πλέον ζητά από το κράτος να λάβει μέτρα ώστε να αποφεύγονται όπως λέει παιχνίδια που πιέζουν τις τιμές εις βάρος ντόπιων παραγωγών.

Σημειωτέον ότι την σεζόν που διανύουμε η τιμή στο ντόπιο λεμόνι απογειώθηκε, φθάνοντας και τα 1,10 ευρώ το κιλό, γεγονός που αποδίδεται και στον κορονοϊό. Πλέον ο Σεπτέμβριος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς.

.agrotypos.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.