Αγελαδινό γάλα: Σταθερότητα σήμερα, μετά την κατρακύλα που άρχισε το 2015

Αγελαδινό γάλα: Σταθερότητα σήμερα, μετά την κατρακύλα που άρχισε το 2015

  • |

Έξι ίσως και παραπάνω μήνες με χαρακτηριστική σταθερότητα ως προς τις τιμές για τις μονάδες παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών της ΕΕ η μέση τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2020 ήταν 38,49 λεπτά το κιλό, τον Ιούλιο 38,48 λεπτά το κιλό, τον Ιούνιο 38,51 λεπτά το κιλό, το Μάιο 38,48 λεπτά κ.ο.κ.

Υψηλότερες τιμές παραγωγού εισπράττουν όλο αυτό το διάστημα αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια οι αγελαδοτρόφοι της Κύπρου και της Μάλτας, πιάνοντας τιμές άνω των 50 λεπτών, έχοντας όμως και υψηλότερο κοστολόγιο λόγω της έλλειψης καλλιεργούμενων εκτάσεων και της συνεπακόλουθης, χαμηλής αυτάρκειας σε ζωοτροφές, όπως μας ανέφεραν έμπειροι παράγοντες του κλάδου.

Στην… πραγματική αγελαδοτροφία τώρα η κατάσταση δεν απέχει πολύ από τους αριθμούς της ΕΕ, καθώς όπως μας εξηγεί άνθρωπος από το χώρο, μια μέση τιμή στην Ελλάδα εδώ και 6 μήνες περίπου είναι τα 40 λεπτά το κιλό, με τις μεγάλες και οργανωμένες μονάδες της βόρειας Ελλάδας, που έχουν υψηλά τονάζ να απολαμβάνουν συνήθως και υψηλότερες τιμές (42 λεπτά) από εκείνες της νότιας Ελλάδας (παίρνουν γύρω στα 38 λεπτά).

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τελευταία καλή χρονιά για τις τιμές αγελαδινού γάλακτος ήταν η περίοδος 2011-2012 όταν η τιμή έφτασε τα 48,5 λεπτά το κιλό, για να ακολουθήσει μια πτώση στα 46 λεπτά το 2013-2014, επίσης μια πτώση στα 42 λεπτά το 2015 και να φθάσει το 2016 στα 40 λεπτά.

Σύμφωνα εξάλλου με άλλους, γνώστες του χώρου, όπως στο πρόβειο γάλα με την περιεκτικότητα σε λιποπρωτεΐνες, έτσι και στο αγελαδινό οι βιομηχανίες βρίσκουν ευκαιρία να κόψουν τις τιμές. Στην περίπτωση του αγελαδινού γάλακτος υπάρχει το κριτήριο των αυξημένων σωματικών κυττάρων (400.000 είναι το όριο), που βρίσκουν έπειτα από σχετικές αναλύσεις στα εργαστήριά τους, έστω κι αν για το αγελαδινό εκείνο που μετράει είναι κυρίως οι ποσότητες που λαμβάνουν από τους αγελαδοτρόφους.
Μπίκας Αλέξανδρος

.agrotypos.gr/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος