Προσπάθειας αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και των προβλημάτων λόγω της καραντίνας με νέα μέτρα για την επιτάχυνση των αγροτικών επενδύσεων στα Σχέδια Βελτίωσης, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Παρόλα αυτά τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές παραμένουν.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Μπαλουκτσής, πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), «τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥπΑΤ κινούνται προς θετική κατεύθυνση αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με όσους έχουν ήδη αγοράσει μηχανήματα. Αν το τιμολόγιο δεν έχει τα ίδια στοιχεία με όσα αναγράφονταν στον φάκελο που κατατέθηκε με την αίτηση ένταξης η Διαχειριστική Αρχή – αυθαίρετα κατά εμάς – ζητά από τους αγρότες να καταθέσουν εκ νέου τρεις προσφορές για να προχωρήσει την πληρωμή».
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από το 2018 οι αγρότες, προς ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης, έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε αγορά μηχανημάτων από το 2018 που θα είναι επιλέξιμες. Χιλιάδες αγρότες έχουν ήδη κάνει αγορές. Κάποιος που αιτήθηκε για αγορά τρακτέρ ή παρελκόμενου δεσμεύεται μόνο για την ισχύ του μηχανήματος (+ 10 ίπποι) και στη δεδομένη επιλέξιμη τιμή. Το είδος του τρακτέρ θα πρέπει να είναι το ίδιο (π.χ. δενδροκομικό κ.α.). Ο αγρότης όμως μπορεί να αγοράσει από μια άλλη μάρκα αλλά και να πάρει ακριβότερο μηχάνημα, αφού θα πληρωθεί με βάση την επιλέξιμη τιμή που κατάθεσαι στο φάκελο. Επίσης είναι λογικό μετά από 4 χρόνια (που κρατά η όλη διαδικασία με τα Σχέδια Βελτίωσης) να έχουν αλλάξει οι τιμές των μηχανημάτων. Το ΥπΑΑΤ έχει ήδη τις επιλέξιμες τιμές και με βάση αυτές θα πληρώσει. Το πρόβλημα είναι ότι ζητά η Διαχειριστική να καταθέσουν προσφορές αυτοί που έχουν ήδη αγοράσει τα μηχανήματα όταν τα στοιχεία στα τιμολόγια δεν είναι ίδια με αυτά του φακέλου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαλουκτσής στον ΑγροΤύπο, «στις περιπτώσεις αυτές, που είναι πολλές χιλιάδες, για να γίνει αυτό που ζητά η η Διαχειριστική Αρχή θα πρέπει οι εταιρείες να παρανομήσουν για να προσκομίζουν προσφορές πριν την ημερομηνία πώλησης (που αναγράφεται στο τιμολόγιο). Επίσης υπάρχει φόβος από τους μελετητές και τους ενταγμένους στο πρόγραμμα ότι η επένδυση κινδυνεύει να γίνει μη επιλέξιμη. Θα μπορούσε ο προμηθευτής να καταθέσει συμπληρωμάτικά στοιχεία στη Διαχειριστική Αρχή αλλά να μην είναι απαραίτητο να υπάρξει η διαδικασία με τις τρεις προσφορές».
Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ με τα νέα μέτρα αναφέρει τα εξής:
«Με σκοπό την προσαρμογή στις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού, υπεγράφη από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα, Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης.
Η κυριότερη αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα προώθησης του αιτήματος πληρωμής για εκκαθάριση μόνο με διοικητικό έλεγχο, χωρίς την υποχρέωση διενέργειας επιτόπιας επίσκεψης, εφόσον οι αιτούμενες δαπάνες δεν ξεπερνούν το 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.
Διευκρινίζεται ότι, όπου δεν διενεργείται επιτόπια επίσκεψη, προσκομίζονται φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι υλοποιήθηκαν οι επενδύσεις που αναφέρονται στο αίτημα πληρωμής.
Η επαλήθευση γίνεται σε μελλοντική επιτόπια επίσκεψη που αφορά αίτημα πληρωμής με το οποίο γίνεται υπέρβαση του 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ή το αργότερο εντός 3 μηνών από την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.
Άλλες βασικές αλλαγές αφορούν:
1. Tον ορισμό προθεσμίας υποβολής του έντυπου φακέλου των αιτημάτων πληρωμής και τροποποίησης στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΔΑΟΚ) και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών (ΔΑΟΠ) εντός 10 εργάσιμων ημερών από την οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής αίτησης.
2. Tην απλούστευση των διαδικασιών που σχετίζονται με την κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης ορισμένων δικαιολογητικών, όπως του θεωρημένου συγκριτικού πίνακα λειτουργικότητας και προδιαγραφών, καθώς και της διάταξης του εξοπλισμού που ενσωματώνεται εντός του χώρου σταβλισμού.
3. Την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Για την απόδειξη της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη θα προσκομίζεται η βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ).
4. Την υποχρέωση υποβολής τεχνικής έκθεσης, μαζί με το αίτημα πληρωμής, από μελετητή που να τεκμηριώνει ότι η βαθμολογία του δικαιούχου δεν διαμορφώνεται χαμηλότερα από τη βαθμολογία του πρώτου επιλαχόντα στην εκάστοτε Περιφέρεια.
Τα Σχέδια Βελτίωσης έχουν πλέον περάσει στην φάση της υλοποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ependyseis.gr, σε επίπεδο επεξεργασίας από τους συμβούλους των δικαιούχων βρίσκονται 720 αιτήματα πληρωμής, εκτιμώμενης δημόσιας δαπάνης 25 εκατ. ευρώ».
Επιπλέον, έχουν υποβληθεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων 60 αιτήματα πληρωμής, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.
Σε Περιφερειακό Επίπεδο έχουν συσταθεί οι Επιτροπές Παρακολούθησης, οι οποίες έχουν ήδη χρεωθεί τα πρώτα αιτήματα πληρωμής. Ως αποτέλεσμα, ύστερα από τις οδηγίες του ΥπΑΑΤ και με ευθύνη των Περιφερειαρχών, οι πρώτες εκταμιεύσεις για την πληρωμή εκκαθαρισμένων δαπανών αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος μηνός. Περαιτέρω, έχουν ήδη εκταμιευθεί 133 προκαταβολές, με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 9,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί οι 79 προκαταβολές, ύψους 4,7 εκατ. ευρώ. Τέλος, μέσω του συστήματος της πρόσθετης πράξης σε δανειακή σύμβαση, έχει διευκολυνθεί η εκταμίευση τραπεζικών δανείων σε 204 δικαιούχους.
Παϊσιάδης Σταύρος
https://cdn.agrotypos.gr