«Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα»: ένα ελπιδοφόρο ενωτικό βήμα!

«Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα»: ένα ελπιδοφόρο ενωτικό βήμα!

  • |

Η «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» αποτελεί συνεργασία 3 ξεχωριστών δημοτικών σχημάτων που δρουν στην πόλη.

  • Της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα», που πρόσκειται στο ΝΑΡ. Είχε επικεφαλής τη Ντίνα Ρέππα στις δημοτικές εκλογές του 2019 και είχε πάρει 2.064 ψήφους (0.99%) και 1 έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.
  • επίσης της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» που πρόσκειται στο ΣΕΚ. Είχε επικεφαλής τον Πέτρο Κωνσταντίνου και είχε πάρει 3.214 ψήφους (1,54 %) και επίσης 1 έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.
  • Της «Ανυπότακτης Αθήνας» με την συμμετοχή της ΑΡΑΝ, της ΔΕΑ, της Αναμέτρησης, του Κόκκινου Νήματος και ανένταχτων αγωνιστών/στριών που στις προηγούμενες εκλογές είχε υποψήφιες/ους μόνο στις κοινότητες αλλά είχε παρουσία και δράση στις γειτονιές και στα κινήματα της πόλης.

Η συνύπαρξη και των 3 συνδυασμών, μαζί με συνεργαζόμενους ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες σε ένα ενωτικό δημοτικό σχήμα συνεργασίας, αποτελεί από μόνο του ένα ελπιδοφόρο γεγονός.

Πρόκειται για την πιο πλατιά συνεργασία δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αγωνιστών του κινήματος σε εκλογικό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια – και για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Η επιλογή του Κώστα Παπαδάκη σαν τυπικά επικεφαλής του σχήματος, συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα του σχήματος λόγω του ρόλου του σαν μαχόμενος δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο Κ. Παπαδάκης έχει μακρόχρονη παρουσία στην Αριστερά και στα κινήματα. Τόσο στον δρόμο όσο και στα δικαστήρια.

Συνολικά οι υποψήφιοι της παράταξης και ο κόσμος που συσπειρώνεται γύρω από αυτή είναι κόσμος των αγώνων και των κινημάτων. Κόσμος που μπαίνει μπροστά για να οργανωθούν κινήματα και να δοθούν οι μάχες ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης τόσο σε επίπεδο γειτονιάς όσο και στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα.

Το «Ξεκίνημα» καλεί για ψήφο και συμμετοχή στην εκστρατεία της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα» και θα δώσει τη μάχη για να μπει στο δημοτικό συμβούλιο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό.

Κάποια αρνητικά

Το γεγονός ότι το σχήμα αυτό στήθηκε την «τελευταία στιγμή», μέσα στον Αύγουστο, χωρίς ανοιχτές στην κοινωνία διαδικασίες και με αποκλεισμούς κάποιων πολιτικών χώρων όπως π.χ. η ΛΑΕ (είχε κατέβει στις προηγούμενες εκλογές με την Α. Θεοδόση παίρνοντας 1.713 ψήφους και ποσοστό 0.82%) και το ΜΕΡΑ25, δημιουργεί ερωτηματικά για τις προοπτικές του σχήματος.

Αυτά είναι προβλήματα που δεν υπάρχουν σε ανάλογα πετυχημένα και με πολύχρονη παρουσία ενωτικά σχήματα της Αριστεράς, όπως της «Πόλης Ανάποδα» στη Θεσσαλονίκη και του «Φυσάει Κόντρα» στην Αγία Παρασκευή όπου συμμετέχουν και όλοι οι παραπάνω πολιτικοί χώροι.

Ωστόσο οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ συγκεκριμένες.

Η μία επιλογή είναι να συμβάλλουμε, με κάθε τρόπο και σε οποιοδήποτε βαθμό κρίνει η κάθε συλλογικότητα και ο κάθε αγωνιστής/τρια, ώστε το σχήμα να πάει καλά, να αποκτήσει δημοκρατική εσωτερική λειτουργία, να ριζώσει στα κινήματα και τις γειτονιές, να φέρει τη φωνή μας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Η άλλη επιλογή είναι να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση

Η κατάσταση στις εκλογές για τον Δήμο της Αθήναςείναι πολύ συγκεκριμένη.

Απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα της ΝΔ και του Μπακογιάννη υπάρχουν  οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ (Ζαχαριάδης) και του ΠΑΣΟΚ (Δούκας) που δεν πρόκειται να κάνουν καμία ουσιαστική αντιπολίτευση, όπως άλλωστε και τα κόμματα που τους στηρίζουν.

Αξιοποιούν την πολύ μεγάλη αποχή –σχεδόν 1 στους 2- στις εκλογές, ώστε να κρύψουν ότι τα πραγματικά τους ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα.

Ο Ν. Σοφιανός του ΚΚΕ αποτελεί μια αξιοπρεπή παρουσία εδώ και πολλά χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο. Βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και των κινημάτων. Την ίδια στιγμή όμως, ακολουθεί τη γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ, δηλαδή τη μη ενωτική στάση με τις υπόλοιπες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς στο σχεδιασμό και την οργάνωση των αγώνων, πράγμα που οδηγεί κατά κανόνα στη διάσπαση και κατά συνέπεια σε μικρότερη δυναμική των κινημάτων.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση εμφανίζεται με δυναμική δήθεν αντισυστημικού υποψήφιου ο νεοναζί Κασιδιάρης που διεκδικεί είσοδο στον 2ο γύρο. Προφανώς ο Κασιδιάρης θέλει να αξιοποιήσει ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτές τις εκλογές ώστε να τις χρησιμοποιήσει σαν βάθρο εκτόξευσης στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά διακυβεύματα αυτών των δημοτικών εκλογών το να τσακίσουμε τα σχέδια του Κασιδιάρη και των συνοδοιπόρων του.

Με  βάση τα πιο πάνω δεδομένα η στήριξη στο ενωτικό σχήμα της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα» αποτελεί την πιο σωστή επιλογή.

Ένα θετικό αποτέλεσμα, στον βαθμό που συνδυαστεί με ανάλογα θετικά αποτελέσματα παρόμοιων ενωτικών κινήσεων και σχημάτων σε άλλους δήμους, μπορεί και πρέπει να δώσει ορατότητα και προοπτική στις δυνάμεις εκείνες της Αριστεράς που στέκονται σταθερά και με συνέπεια απέναντι στο σύστημα και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.

xekinima.org

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.