Πόσες φορές και πότε έγιναν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Πόσες φορές και πότε έγιναν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

 • |

Πότε έγιναν εκλογές από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και πόσο κράτησε η θητεία κάθε κυβέρνησης

Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα οι εθνικές εκλογές στη χώρα μας διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, η Κυβέρνηση, μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, μέσω της διάλυσης της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας, προκειμένου να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής προς την Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει κάποιο εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές αν έχουν παραιτηθεί ή καταψηφιστεί από τη Βουλή δύο Κυβερνήσεις, αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που να έχει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου και η σύνθεσή της να εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Επίσης, η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές αν μετά από τρεις ψηφοφορίες αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση του 1974 μέχρι και σήμερα έχουν διεξαχθεί 18 εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια μόνο τρεις κυβερνήσεις εξάντλησαν την τετραετία, ενώ υπήρξαν και τρεις χρονιές (1989, 2012, 2015) κατά τις οποίες έγιναν από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Δείτε πιο κάτω πότε έγιναν οι 18 εκλογικές αναμετρήσεις και πόσο μακροημέρευσε κάθε κυβέρνηση.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 17 Νοεμβρίου 1974

17 Ιουνίου μεταδικτατορικές – ελεύθερες εκλογές. Εκλέχτηκε Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση έγινε σε τρία χρόνια.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 20 Νοεμβρίου 1977

Κέρδισε τις εκλογές και επανεκλέχτηκε Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση έγινε σε τέσσερα χρόνια.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 18 Οκτωβρίου 1981

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε θριαμβευτικά. Οι επόμενες εκλογές έγιναν 4 μήνες νωρίτερα από την λήξη της τετραετούς  Συνταγματικής θητείας της  πρώτης κυβέρνησης του Α. Παπανδρέου.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2 Ιουνίου 1985

Νικητής και πάλι ο Ανδρέας Παπανδρέου, επανεκλέχτηκε Πρωθυπουργός. Η θητεία αυτής της κυβέρνησής του ήταν πλήρης.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 18 Ιουνίου 1989

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε της εκλογές αλλά δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αλλά μετά από κύκλο διερευνητικών εντολών σχηματίζεται η κυβέρνηση συνεργασίας Τζαννή Τζανετάκη (στις 2 Ιουλίου) από Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμό. Η θητεία της ωστόσο διήρκησε μόνο τέσσερις μήνες.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 5 Νοεμβρίου 1989

Η Νέα Δημοκρατία βγήκε και πάλι πρώτο κόμμα πρώτη αλλά και αυτή τη φορά δεν απέκτησε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου. Δημιουργήθηκε οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα με στήριξη από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό που και αυτή τη φορά είχε βραχύβια θητεία. Λιγότερο από 5 μήνες..

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 8 Απριλίου 1990

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγινε Πρωθυπουργός αφού χρειάστηκε μία έδρα που του παραχώρησε η ΔΗΑΝΑ του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου για να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία 151 εδρών στη Βουλή. Η θητεία της κυβέρνησης κράτησε 3 χρόνια και 6 μήνες.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 10 Οκτωβρίου 1993

Κέρδισε τις εκλογές για Τρίτη φορά το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος έγινε Πρωθυπουργός αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 1996 για λόγους υγείας. Τον διαδέχτηκε ο Κώστας Σημίτης ο οποίος 8 μήνες αργότερα και σχεδόν τρία χρόνια από την εκλογές του 1993, οδήγησε τη χώρα σε νέες εκλογές.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 22 Σεπτεμβρίου 1996

Ο Σημίτης έγινε και πάλι πρωθυπουργός αφού το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές. Η επόμενη κάλπη στήθηκε 3 χρόνια και 7 μήνες αργότερα.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 9 Απριλίου 2000

Το ΠΑΣΟΚ και ο  Κώστας Σημίτης κερδίζουν ξανά τις εκλογές.  Αυτή τη φορά η τετραετία ουσιαστικά εξαντλείται.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 7 Μαρτίου 2004

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αυτή τη φορά με ηγέτη τον Κώστα Καραμανλή. Η κυβέρνησή του διατηρήθηκε για 3 χρόνια και έξι μήνες.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 16 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Κώστας Καραμανλής κατορθώνει να κερδίσει αυτοδυναμία αλλά οδηγεί τη χώρα σε εκλογές δύο χρόνια αργότερα, αφού η οικονομική κρίση είναι ήδη στον ορίζοντα.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 4 Οκτωβρίου 2009

Το ΠΑΣΟΚ σχηματίζει κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο βρίσκεται ήδη υπό την ασφυκτική πίεση ΕΕ, Γερμανίας και Γαλλίας. Υπογράφει το Μνημόνιο και παραιτείται τον Νοέμβριο του 2011. Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος οδηγεί τη χώρα σε εκλογές επτά μήνες αργότερα.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 6 Μαΐου 2012

Η Νέα Δημοκρατία με Πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά κέρδισε τις εκλογές αλλά δεν κατόρθωσε να λάβει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της  Βουλής. Έγιναν επαναληπτικές εκλογές σε ένα μήνα.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 17 Ιουνίου 2012

Η Νέα Δημοκρατία βγήκε και πάλι πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Ο Αντώνης Σαμαράς σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.  Η θητεία αυτής της κυβέρνησης διήρκησε  2 χρόνια και αυτά μήνες. Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα. Ήταν η πρώτη κυβέρνηση Αριστερού κόμματος, έστω με τη σύμπραξη και στήριξης των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.  Ωστόσο η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές οδήγησε στο δημοψήφισμα του ΝΑΙ ή ΟΧΙ τον Ιούλιο, την υπογραφή νέου Μνημονίου και σε εκλογές στη συνέχεια, 8 μήνες από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ξανά τις εκλογές χωρίς να έχει και πάλι αυτοδυναμία. Η νέα συγκυβέρνηση δημιουργήθηκε ξανά με συμμετοχή των ΑΝΕΛ και κράτησε μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν το ΑΝΕΛ επισήμως αποχώρησε. Διασπάστηκε όμως αφού ορισμένοι βουλευτές τους και κάποιοι ανεξάρτητοι συνέχισαν να στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι επόμενες εκλογές έγιναν δύο μήνες στην την λήξη της πλήρους θητείας της κυβέρνησης και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηττηθεί στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.

 • Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 7 Ιουλίου 2019

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές και Πρωθυπουργός έγινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα μένει να δούμε αν θα επιμείνει στη δέσμευσή του να ολοκληρώσει τη θητεία του ή αν η χώρα θα οδηγηθεί για μία ακόμη φορά σε πρόωρες εκλογές.

Για αναλυτικά αποτελέσματα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων και επιπλέον πληροφορίες, δείτε εδώ

Πηγή: https://www.eklogika.gr/news/Poses-fores-kai-pote-eginan-prowres-ekloges-sthn-Ellada-21-02-2022