Βούτσης: «Κάναμε λάθη, θα κρατήσουμε καλύτερα το τιμόνι»

Βούτσης: «Κάναμε λάθη, θα κρατήσουμε καλύτερα το τιμόνι»

Λάθη τακτικής και εκτιμήσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση αναγνώρισε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ειλικρίνεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι εγγύηση. «Εγγυόμαστε ότι είμαστε μια πολιτική δύναμη που μπορεί να κρατήσει ακόμη καλύτερα τώρα πια το τιμόνι της χώρας» τόνισε.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Δευτέρας, ο Νίκος Βούτσης σημείωσε: «Υπήρξαν και λάθη τακτικής και λάθη εκτιμήσεων, αλλά υπήρξε ταυτόχρονα μια κατάθεση ψυχής και κατάθεση ειλικρίνειας, η οποία παρακολούθησε όλο αυτό το εγχείρημα και το παρακολουθεί και τώρα και με αυτήν την έννοια αυτή είναι η εγγύηση, δηλαδή η διάθεσή μας και η ειλικρίνεια με την οποία ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο.

»Αναγνωρίζουμε επί της ουσίας και λάθη και προβλήματα και ταυτόχρονα εγγυόμαστε ότι είμαστε μια πολιτική δύναμη που μπορεί να κρατήσει ακόμη καλύτερα τώρα πια το τιμόνι της χώρας».

Αναφερόμενος στη Λαϊκή Ενότητα έκανε λόγο για «διάσπαση φίλων και συντρόφων», ωστόσο εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι να επανασυσπειρώσουμε το χώρο της νεολαίας, των φτωχοποιημένων νέων στρωμάτων, τους μεσαίους που υπέστησαν απομείωση εισοδημάτων ή αυτούς που έχουν μια αρνητική προσδοκία, από τον χώρο της αγροτιάς, τους συνταξιούχους» ανέφερε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μετά την αποχώρηση των στελεχών αυτών από το κόμμα υπήρξε μια μεταβατική φάση για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκλεισε, όπως είπε, το Σαββατοκύριακο με την πανελλαδική συνδιάσκεψη.

«Όταν ένα τμήμα αποχωρεί από το κόμμα και μάλιστα πηγαίνει σε μια πολιτική αντιπαλότητα και ταυτόχρονα και λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των θέσεων του κόμματος και της κυβέρνησης κάποιος κόσμος ψαχνόταν για μία φάση προς τα που θα πάμε, δεν ήταν παράλογο να υπάρξει αυτή η μεταβατική φάση μέχρι πράγματι χθες και προχθές να μαζευτεί, να εξηγηθεί μεταξύ του το στελεχιακό δυναμικό και από εδώ και πέρα να προχωρήσουμε με νικηφόρες προοπτικές» δήλωσε.
Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε ό,τι μπορεί για να τιμήσει το «όχι» του δημοψηφίσματος, ωστόσο υπήρξαν «υπέρτερες δυνάμεις». Αναφέρθηκε, δε, στο «σχέδιο Grexit μαζί με το Ταμείο που ανακάλυψε τελευταία στιγμή ο Σόιμπλε για να δυσχερανθεί η τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης».

Εξάλλου, ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, τονίζοντας: «Στην αντίληψη της Αριστεράς δεν υπάρχει ούτε κατ΄υπόνοια ζήτημα μεγάλου συνασπισμού» και πρόσθεσε: «Η πρόθεσή μας είναι αυτοδυναμία και από εκεί και πέρα συνεργασία μέσα στη Βουλή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες».

Σε ό,τι αφορά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι «όλα θα τα κρίνει ο λαός», ενώ σημείωσε: «Tώρα φαίνεται πόσο αξιοπρεπής και ειλικρινής ήταν η στάση που πήραμε στις 19 Αυγούστου και είπαμε πάμε να διευκρινιστεί το τοπίο».
Σε άλλο σημείο και χωρίς να κάνει αναφορά στην κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Τέρμα, τουλάχιστον για την Αριστερά, το σταριλίκι. Oι προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες μέσα σε ένα κόμμα και σε ένα χώρο της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της κινηματικής αντίληψης, της ανιδιοτέλειας δεν κάνουν καθόλου καλό και έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι έχεις περισσότερους προέδρους ή εν δυνάμει προέδρους ή κατά φαντασίαν προέδρους μέσα σε έναν χώρο απ’ αυτούς που μπορείς να συντηρήσεις ως χώρος. Αυτά είναι διδάγματα που ιδιαίτερα για τον χώρο της Αριστεράς είναι επώδυνα».