Ποιες περιφέρειες χάνουν έδρα – Αυτό είναι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις εκλογές

Ποιες περιφέρειες χάνουν έδρα – Αυτό είναι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις εκλογές

  • |

Μια σειρά απλοποιήσεις της εκλογικής διαδικασίας εισάγει το σχέδιο νόμου που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση και το οποίο έρχεται ως… προοίμιο της παρέμβασής της για την ψήφο των απόδημων.

Το σχέδιο νόμου καθορίζει τις τρεις εκλογικές περιφέρειες που θα χάσουν από μια έδρα. Αυτές θα προστεθούν στις 12 έδρες Επικρατείας, οι οποίες γίνονται 15, ανάγκη που προκύπτει από την αναμενόμενη ψήφιση του νόμου για την ψήφο των αποδήμων. Οι περιφέρειες αυτές θα είναι ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών.
Επίσης, το νομοσχέδιο εισάγει μια σειρά από εκσυγχρονισμούς και απλουστεύσεις των εκλογικών διαδικασιών, ενώ περιλαμβάνει ακόμα πρόβλεψη για αποζημίωση των μελών των εφορευτικών επιτροπών, ώστε να πάψει το φαινόμενο της μαζικής αποχής τους.

Το νομοσχέδιο ψηφιοποιεί ακόμα αρκετές από τις διαδικασίες μειώνοντας τη… συμφόρηση τα πρωτοδικεία αλλά και διευκολύνοντας τα κόμματα. Το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr αναμένεται να αποσταλεί στα κόμματα εντός της εβδομάδας και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη.

Στις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου, περιλαμβάνονται οι εξής:

· Καθορίζεται ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια των εκλογών. Ο χρόνος θα κυμαίνεται μεταξύ των 30 και των 24 ημερών.

· Θεσμοθετείται το μητρώο πολιτών ως πυλώνας για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

· Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.

· Οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης.

· Καταργείται η υποβολή υποψηφιοτήτων στα πρωτοδικεία της χώρας και στη συνέχεια η δήλωση κατάρτισης συνδυασμών από τα κόμματα στον Άρειο Πάγο.

· Καταργείται η υποβολή δικαιολογητικών όπως είναι το πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο αντλείται ηλεκτρονικά από το μητρώο πολιτών.

· Οι δηλώσεις παραίτησης από θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογικότητας δηλώνεται μόνο στην υπηρεσία του υποψηφίου και ηλεκτρονικό αντίγραφο υποβάλλεται ψηφιακά στην πύλη υποψηφιοτήτων.

· Μαζί με τους συνδυασμούς ανά εκλογική περιφέρεια, τα κόμματα που έχουν καταρτίσει συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες υποβάλλουν στην ίδια πύλη το ψηφοδέλτιο επικρατείας τους.

· Όλα τα απαιτούμενα παράβολα πληρώνονται ηλεκτρονικά.

· Ομοίως η ανακήρυξη των Βουλευτών γίνεται από τον Άρειο Πάγο και όχι από τα Πρωτοδικεία.

· Αυξάνεται ο αριθμός των Βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15 (χάνει μια έδρα ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών).

· Απαγορεύεται η προεκλογική δραστηριότητα στο διαδίκτυο την παραμονή και την ημέρα των εκλογών για κόμματα και υποψηφίους.

· Δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση ΥπΟικ και ΥπΕς.

· Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας. Απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το ΥΠΕΣ σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.

· Για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τον αριθμό των ψηφισάντων.

.topontiki.gr