Πιθανή η παράταση της Επιστρεπτέας 4 και νέα ρύθμιση για 120 δόσεις

Πιθανή η παράταση της Επιστρεπτέας 4 και νέα ρύθμιση για 120 δόσεις

  • |

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, αλλά και για νέα ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων άφησε το υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, «στις προηγούμενες επιστρεπτέες δώσαμε μία ολιγοήμερη παράταση, ενώ εξήγγειλε παράταση αναστολών συμβάσεων και ενίσχυσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η προθεσμία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 κανονικά λήγει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι έως το βράδυ της Παρασκευής είχαν υποβάλει αιτήσεις 380.000 επιχειρήσεις για περίπου 1,9 δισ. ευρώ της 4ης Φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς 320.000 επιχειρήσεων 1,53 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε δε, ότι μετά τις τελευταίες εκταμιεύσεις η ρευστότητα προς την οικονομία και τις επιχειρήσεις υπερβαίνει τα 9 δισ. ευρώ και επεσήμανε τη σημασία της δέσμευσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως και τον Μάρτιο 2021.

«Να δούμε πώς θα πάει η διαδικασία, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε και την επόμενη εβδομάδα, αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, αφού για κάποιες από τις εταιρείες θα χρειαστεί μεγαλύτερος έλεγχος από την ΑΑΔΕ», δήλωσε προσθέτοντας ότι «θα δούμε εάν χρειάζεται να υπάρξει παράταση».

«Στις προηγούμενες επιστρεπτέες δώσαμε μία ολιγοήμερη παράταση. Ωστόσο, όσο δίνεις ολιγοήμερη παράταση, τόσο θα πρέπει να ξέρει κάποιος ότι και οι προθεσμίες πληρωμής μεταφέρονται», επισήμανε.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολής 5, δήλωσε ότι αυτή θα δοθεί τον Ιανουάριο με συμπερίληψη των στοιχείων του Δεκεμβρίου και με μη επιστροφή του 50% (όπως και στην επιστρεπτέα 4). «Ήδη έχει φτάσει ο Δεκέμβριος και γίνεται η χρηματοδότηση του 4ου κύκλου» ανέφερε, και επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί και το 2021 το μέτρο, με το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης το 2021 να φτάνει προς το παρόν στα 7,5 δισ. ευρώ.

100 ή 120 δόσεις
Οταν ρωτήθηκε σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για νέα ρύθμισης 100 και 120 δόσεων,  ωστόσο είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν έχω να προσθέσω κάτι σε σχέση με όσα έχουμε ανακοινώσει» είπε, συμπληρώνοντας πως «θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση τους επόμενους μήνες και ανάλογα θα αντιδράσουμε. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών είναι εδώ για όσο χρειαστεί και για ό,τι χρειαστεί. Έχουμε χτίσει τα ταμειακά διαθέσιμα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία. Μετά από ένα, δύο ή τέσσερις μήνες, βλέποντας την κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα πράττουμε ανάλογα. Συνεπώς τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Όσον αφορά το μέτρο στήριξης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν «κουρευτεί» τα μισθώματά τους, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι θα υπάρξει παράταση τον Δεκέμβριο. Επίσης, τον Δεκέμβριο θα συνεχιστούν και οι αναστολές συμβάσεων εργαζομένων.

.efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.