Γεωργιάδης: «Δε βγαίνουν τα νούμερα» για να έχει και ο εργαζόμενος μείωση ενοικίου κατά 80%

Γεωργιάδης: «Δε βγαίνουν τα νούμερα» για να έχει και ο εργαζόμενος μείωση ενοικίου κατά 80%

  • |

Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά του μέτρου click away, λέγοντας επί της ουσίας ότι είναι καλύτερο οι επιχειρήσεις να έχουν κάτι παραπάνω από μηδενικό τζίρο, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «είναι δεδομένο πως η λειτουργία αυτή δεν μπορεί να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία των καταστημάτων»,  αλλά -όπως συμπλήρωσε-  «σε κάθε περίπτωση ακόμη κι ένας ελάχιστος τζίρος είναι προτιμότερος από τον μηδενικό».

Στο ίδιο πλαίσιο, σε ερώτηση για το ότι το click away ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο υπουργός απάντησε ότι «είναι λογικό, επειδή τα μεγάλα καταστήματα είναι πιο οργανωμένα», ενώ στη συνέχεια έβαλε στο κάδρο και «πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι και τα μικρά καταστήματα έχουν κάνει αρκετές πωλήσεις στις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου», χωρίς να παραθέσει κάποια περαιτέρω λεπτομέρεια.

Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για το ποια καταστήματα άνοιξαν ενόψει Χριστουγέννων και ειδικότερα στο γιατί έγινε τέτοιου είδους διαλογή, ο υπουργός μίλησε για μια ιδανική καραντίνα η οποία θα ήταν να μη λειτουργήσει τίποτα για 14 μέρες και να κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας, «αλλά αυτό είναι αδύνατον». «Κατά συνέπεια κάποιοι τομείς θα πρέπει να λειτουργούν, όπως για παράδειγμα τα τρόφιμα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς» είπε.

«Δεν βγαίνουν τα νούμερα»
Όσον αφορά το μέτρο που εξήγγειλε την Τρίτη από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τη μείωση ενοικίου κατά 80% τους μήνες Ιανουάριο  και Φεβρουάριο, ο υπουργός ρωτήθηκε γιατί αυτό το «πλέγμα» δεν πιάνει και τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Ο ίδιος απάντησε ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα, γιατί το κόστος είναι τεράστιο και στη συνέχεια εξήγησε κυνικά ότι για τους εργαζόμενους η ζημία θα είναι ίδια με αυτή που είχαν τον Νοέμβριο, για τους καταστηματάρχες θα είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί θα χάσουν τον εορταστικό τζίρο που είναι πάντα αυξημένος και για το λόγο αυτό πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο.

Στο ίδιος μήκος κύματος, επικαλέστηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουν μείωση 40% στο ενοίκιο και ότι «όλα τα προστατευτικά μέτρα που πήραμε για τους εργαζόμενους ισχύουν, τώρα μιλάμε για το κάτι παραπάνω για τις επιχειρήσεις».

Σημαντικό στις δηλώσεις του είναι και το ότι στην ουσία δεν έδωσε κάποια σαφή απάντηση στο αίτημα να μην επιστραφεί μέρος από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3: «όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία θα κάνουμε τον λογαριασμό και θα δούμε τις δυνατότητες μας ως κράτος», ωστόσο μίλησε για ένα αίτημα (αυτό της μη επιστροφής) το οποίο εξετάζεται.

Τέλος, για τα εμπορικά κέντρα, επανέλαβε πως και αυτά τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν με τη μέθοδο του click away, αρκεί οι παραδόσεις να μη γίνονται σε κλειστούς χώρους και να ακολουθούνται οι κανόνες που ισχύουν και για τα υπόλοιπα καταστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μπορεί η προαναγγελία των κυβερνητικών αποφάσεων να σημείωνε πως τα καταστήματα που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα και malls δεν θα περιληφθούν στη χαλάρωση των μέτρων που φέρνει το click away της απόφασης Άδωνι Γεωργιάδη, όμως τελικά η δημοσίευση του Φύλλου Εφημερίδας της Κυβέρνησης περιελάμβανε και τα κλειστά εμπορικά κέντρα στα καταστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν με την «παράδοση εκτός».

http://ergasianet.gr