Οι «τυχεροί» και οι «άτυχοι» των αναδρομικών

Οι «τυχεροί» και οι «άτυχοι» των αναδρομικών

  • |

 

«Τυχερούς», αλλά και «άτυχους» είχε η διαδικασία των αναδρομικών που εκκίνησε χθες από τον e-ΕΦΚΑ και θα ολοκληρωθεί αύριο. Σε πρώτη φάση υπήρξαν 53.912 συνταξιούχοι, που έλαβαν αναδρομικά ποσά, λόγω επανυπολογισμού της σύνταξής τους. Υπήρξαν όμως και άλλες 29.032 περιπτώσεις όπου η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, λόγω «ειδικών συνθηκών».

Πιο αναλυτικά:

Από τα επίσημα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ προκύπτει ότι συνολικά ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για 68.965 περιπτώσεις συνταξιούχων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, μετά τη 13η Μαΐου 2016, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016). Λόγω αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης, που κρίθηκε απαραίτητο να γίνει έπειτα από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ήρθε ο «νόμος Βρούτση» (ν. 4670/2020), για να αυξήσει τα τελικά ποσά των συντάξεων αυτών. Η ισχύς του εν λόγω νόμου ήταν από τον Οκτώβριο του 2019. Έπειτα από 22 μήνες κατέστη εφικτό να δοθούν τα πρώτα ποσά σε 53.912 δικαιούχους.

Ουσιαστικά, καταβλήθηκαν ως αναδρομικά 46.565.403 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 863,7 ευρώ ανά συνταξιούχο κατά μέσο όρο. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι των αναδρομικών θα πρέπει να διαπίστωσαν στις συντάξεις τους να έχουν προστεθεί και οι ανάλογες αυξήσεις. Από τις επόμενες τακτικές πληρωμές (συντάξεις Σεπτεμβρίου που πληρώνονται τέλη Αυγούστου) οι συνταξιούχοι πρόκειται να δουν μόνιμες αυξήσεις 5,1% κατά μέσο όρο στις συντάξεις τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, προέκυψε πρόβλημα για άλλες 29.032 περιπτώσεις δικαιούχων. Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις, όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Εκεί η διαδικασία του επανυπολογισμού πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές. Σύμφωνα με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, οι έλεγχοι γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και γι’ αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο δεύτερος «γύρος» των αναδρομικών του τρέχοντος μήνα συνεχίζεται την Πέμπτη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν την καταβολή των αναδρομικών σε άλλους 10.964 δικαιούχους, που είναι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016. Οι συνταξιούχοι που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία έχουν ήδη διαπιστώσει από τον προηγούμενο μήνα τις μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Το συνολικό ποσό αναδρομικών που θα λάβουν ανέρχεται στα 10.843.765 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος αναδρομικών ανά συνταξιούχο ανέρχεται σε 989 ευρώ.

Οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία προχωρούν κατά προτεραιότητα στον επανυπολογισμό των συντάξεων όσων υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Πρόκειται για την κατηγορία των λεγόμενων «παλιών» συνταξιούχων, οι οποίοι επίσης πρέπει να διαπιστώσουν, λογιστικές ή πραγματικές, αυξήσεις στις συντάξεις τους, λόγω επανυπολογισμού. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 150.000 αυτοί οι δικαιούχοι, που ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε αυξήσεις, ούτε φυσικά τα αναδρομικά που τους οφείλονται. Σε αυτούς η διαδικασία επανυπολογισμού είναι ακόμα πιο δύσκολη και έχουν εντοπιστεί λάθη που προκαλούν επανέλεγχο και συνεπώς καθυστερήσεις. Γι’ αυτή την κατηγορία συνταξιούχων – δικαιούχων, δεν αναμένεται να ξεδιαλύνει το τοπίο και να λάβουν τα αναδρομικά με τις αντίστοιχες αυξήσεις πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο…

Β. Αγγ.

.naftemporiki.gr/