Πόσο θα πληρώνουμε για το ρεύμα από 1ης Ιουλίου με τον νέο μηχανισμό – Αναλυτικά παραδείγματα

Πόσο θα πληρώνουμε για το ρεύμα από 1ης Ιουλίου με τον νέο μηχανισμό – Αναλυτικά παραδείγματα

  • |

O ελληνικός μηχανισμός για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος εγκρίθηκε και από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Προβλέπει πλαφόν στην τιμή χονδρικής και συνέχιση των επιδοτήσεων των νοικοκυριών, ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να συγκρατείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

Το “δια ταύτα” βέβαια που ενδιαφέρει τον κόσμο, είναι το πόσο θα πληρώνει την τιμή της κιλοβατώρας. Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η τιμή μιας κιλοβατώρας να διαμορφώνεται –οριζόντια και ανεξάρτητα από την κατανάλωση ή το αν η κατοικία είναι κύρια ή δευτερεύουσα- στα 15 με 16 λεπτά, ενώ αν ο καταναλωτής είναι δικαιούχος του κοινωνικού τιμολογίου, η πρόθεση είναι η τελική τιμή της κιλοβατώρας να υποχωρεί ακόμη χαμηλότερα κάτω από 10-11 λεπτά, ώστε να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Το αν στον λογαριασμό του τελικού καταναλωτή θα εξακολουθήσει να φαίνεται η λεγόμενη “ρήτρα αναπροσαρμογής” (κάτι που σημαίνει ότι στην προκειμένη περίπτωση θα φαίνεται ξεχωριστά η επιβάρυνση από τη ρήτρα και ξεχωριστά η κρατική επιδότηση) ή αν η κρατική ενίσχυση θα απορροφηθεί από μια τελική τιμή, είναι κάτι που θα αποφασιστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που είναι το ουσιαστικό άλλωστε είναι το τι θα βγαίνει από την τσέπη του καταναλωτή. Και αυτό που θα βγαίνει είναι 0,15-0,16 ευρώ για κάθε κιλοβατώρα συν τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, συν τον ΦΠΑ. Έτσι, το τελικό κόστος θα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Για κατανάλωση περίπου 300 κιλοβατωρών ανά μήνα, η τελική τιμή θα βγαίνει περίπου στα 69 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή περίπου στα 0,23 ευρώ αν κιλοβατώρα, αν το κρατικό πλαφόν οριστεί τελικώς στα 15 λεπτά του ευρώ. Αυτή η τιμή είναι λίγο υψηλότερη σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς επιδοτήσεων που ισχύει για τον Μάιο (σ.σ για 300 κιλοβατώρες, η τελική διαμορφώνεται περίπου στα 65 ευρώ) αλλά χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που θα πλήρωνε κάποιος αν το σπίτι του δεν ήταν δηλωμένο ως κύρια κατοικία (για τις 300 κιλοβατώρες ο καταναλωτής θα πλήρωνε περίπου 81 ευρώ για δευτερεύουσα κατοικία)

2. Για κατανάλωση περίπου 600 κιλοβατωρών ανά μήνα, η τελική τιμή βγαίνει περίπου στα 138 ευρώ ανά μήνα ή περίπου 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν με το ισχύον σύστημα επιδότησης, η χρέωση διαμορφώνεται στα 198 ευρώ για την κύρια κατοικία και στα 224 ευρώ για τη δευτερεύουσα. Άρα, όσοι έχουν μεγάλη κατανάλωση, θα βγουν πολύ κερδισμένοι από το νέο σύστημα

Να σημειωθεί ότι ο νέος μηχανισμός θα αφορά μόνο σε όσους έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια κάτι που σημαίνει ότι επιβαρύνονται και σήμερα με ρήτρα αναπροσαρμογής. Για τα σταθερά τιμολόγια, θα ισχύσουν κανονικά τα όσα προβλέπουν τα συμβόλαια.

thetoc.gr