«Παγωμένες» και το 2023 οι τριετίες, ενώ η ακρίβεια καλπάζει

«Παγωμένες» και το 2023 οι τριετίες, ενώ η ακρίβεια καλπάζει

  • |

  
Στον «πάγο» αναμένεται να παραμείνουν για ακόμη μία χρονιά οι αμοιβές όσων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αλλά είχαν ήδη κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών κατά τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς η διατήρηση της ανεργίας σε διψήφιο ποσοστό δεν ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη νόμου για τις τριετίες.

Ρούλα Σαλούρου

Ετσι, και ενώ οι μισθωτοί φαίνεται πως είναι αυτοί που πληρώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό την αύξηση του κόστους ζωής, αφού η ενεργειακή κρίση έχει άμεση επίδραση στην αγοραστική τους δύναμη και αρνητικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, η «μάχη των μισθών» το 2023 αναμένεται να περιοριστεί στο πεδίο του κατώτατου μισθού, με τον στόχο να παραμένει στα 751 ευρώ, ήτοι στα επίπεδα προ δημοσιονομικής κρίσης.

Υπάρχει βέβαια πάντα, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, η δυνατότητα σύναψης κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας για την αύξηση των μισθών που είναι πάνω από τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα ο κατώτατος μισθός, ήτοι τα 713 ευρώ μεικτά, όμως οι προβλέψεις για σημαντικά υψηλό ποσοστό πληθωρισμού και το νέο έτος δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για πραγματικές αυξήσεις στο εισόδημα.

Αυτό περιγράφεται και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το νέο έτος, καθώς οι προβλέψεις είναι σαφείς: ο δείκτης τιμών καταναλωτή το 2023 εκτιμάται σε 5% (από 9,9% το 2022) και το ποσοστό ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κατά μέσον όρο κάτω από 12,7% (από 12,6% φέτος).

Η σχετική διάταξη του νόμου για τις τριετίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από 10%.
Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού. Ωστόσο δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, ο οποίος καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρούνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Ετσι, από την 1η Μαΐου 2022 και εφεξής, μετά και την τελευταία αύξηση στον κατώτατο μισθό, εάν κάποιος που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές το 2012 είχε συμπληρώσει έως και τρία χρόνια προϋπηρεσία λαμβάνει πλέον 713 ευρώ. Εάν το 2012 η προϋπηρεσία του ήταν από τρία έως έξι χρόνια, τότε πλέον λαμβάνει μισθό 784,3 ευρώ, εάν, πάντα το 2012, είχε προϋπηρεσία από έξι έως εννέα χρόνια, τότε ο μισθός του έχει διαμορφωθεί στα 855,6 ευρώ, και τέλος εάν είχε προϋπηρεσία άνω των εννέα ετών ο μισθός του είναι στα 926,9 ευρώ.

Αν και στις αρχές του 2022, και πριν η ενεργειακή κρίση χτυπήσει την πόρτα των ελληνικών νοικοκυριών, είχαν αρχίσει να διαφαίνονται οι προϋποθέσεις για «ξεπάγωμα» των τριετιών για τους κατώτατους μισθούς, πλέον το μέγεθος των συνεπειών της στην εγχώρια οικονομία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Και αυτό παρά το γεγονός ότι κυρίως οι χαμηλόμισθοι έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση στα εισοδήματά τους.

Από την 1η Ιανουαρίου, άλλωστε, αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που βάσει του χρονοδιαγράμματος θα εφαρμοστεί από τον Μάιο του 2023 και εφεξής. Η διαδικασία παραμένει βέβαια η ίδια, με την ενεργοποίηση της σχετικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, την πρόσκληση στους εμπλεκόμενους φορείς των κοινωνικών εταίρων, την υποβολή των σχετικών υπομνημάτων και από φορείς και ινστιτούτα, και την τελική απόφαση να λαμβάνεται από το υπουργείο Εργασίας.

kathimerini.gr