Τράπεζες: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα α΄τριμήνου για το έτος

  • |

Της Βάσως Αγγελέτου

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι ενδείξεις για την κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βάσει των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, τα οποία δείχνουν αύξηση 33% της καθαρής κερδοφορίας σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2023 σε επίπεδα ελαφρώς πάνω από 1 δις. ευρώ.

“Κλειδί” για τη διατήρηση του ισχυρού momentum του κλάδου για το τρέχον έτος είναι τα έσοδα από τόκους τα οποία συναρτώνται άμεσα από τη χρονική στιγμή αλλά και την ταχύτητα με την οποία θα αποκλιμακώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια. Μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στον Ιούνιο ως σημείο έναρξης των μειώσεων, ωστόσο, ανοιχτός παραμένει ο ρυθμός της νομισματικής χαλάρωσης δεδομένου ότι εξαρτάται άμεσα από την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να αναθεωρήσουν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για τα ετήσια αποτελέσματα, τα οποία ήδη προβλέπουν διατήρηση των ισχυρών επιτοκιακών εσόδων. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 2,12 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,6% σε τριμηνιαία βάση, αλλά ενισχυμένα κατά 15,6% σε ετήσια.

Και αυτό παρά την αναμενόμενη υποχώρηση των εσόδων από τόκους εξαιτίας της μείωσης του Euribor -κατά πιθανότητα- στο μέσον της χρονιάς. Η κάμψη αυτή στα επιτοκιακά έσοδα, εκτιμούν οι τράπεζες, ότι θα αντισταθμιστεί από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η επέκταση των χορηγήσεων, δεδομένης μάλιστα της υστέρησης που εμφανίζει η πιστωτική επέκταση την τελευταία διετία εξαιτίας της νομισματικής σύσφιξης που οδήγησε σε μαζικές αποπληρωμές δανείων, ιδίως επιχειρηματικών.

Ο δεύτερος είναι η ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, δεδομένου ότι το ποσοστό εσόδων από προμήθειες προς συνολικά έσοδα είναι πολύ χαμηλότερο στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 477 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση, της τάξης του 6,5% και 26% αντίστοιχα.

Ενισχυτικά στη διατήρηση -και ίσως ενίσχυση- της κερδοφορίας αναμένεται να λειτουργήσει και η περαιτέρω συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων -ένας τομέας στον οποίο ήδη οι τράπεζες έχουν επιδείξει θετικές επιδόσεις τα τελευταία τρίμηνα.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει η ψηφιοποίηση των εργασιών και ο μετασχηματισμός του δικτύου καταστημάτων σε συμβουλευτικά hubs παρά σε συναλλακτικά κέντρα.

Εφόσον αυτές οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για επιβράβευση των μετόχων τους ύψους 1 δισ. ευρώ στους μετόχους τους, είτε μέσω μερίσματος σε μετρητά είτε μέσω προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών.

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3809419/trapezes-ti-deixnoun-ta-apotelesmata-a-triminou-gia-to-etos/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.