Προθεσμίες κι όποιος… αντέξει

Προθεσμίες κι όποιος… αντέξει

  • |
Λάθη στο myDATA, καθυστερούν οι βεβαιώσεις αποδοχών ακόμη και από… υπουργεία
Με ρυθμό 85.000 την ημέρα θα πρέπει να υποβάλλονται οι δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων για να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες ● Συνεχίζονται τα προβλήματα με την προμήθεια και διασύνδεση POS, 20 μέρες ύστερα από την «ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης» ● Ανακοίνωση-απάντηση στον Χατζηδάκη από την ΠΟΦΕΕ: «Γιατί εμείς με τους ανθρώπους δεν παίζουμε».

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ισχυρίζονται ότι το έργο της προμήθειας-διασύνδεσης με POS έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και ότι όσοι δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες ευθύνονται οι ίδιοι και επομένως θα υποστούν την προβλεπόμενη «τιμωρία» (πρόστιμα κ.λπ.). Ισχυρίζονται επίσης ότι οι προθεσμίες για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων των αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών είναι υπεραρκετές, οπότε οι «γκρίνιες» και το αίτημα για παράταση έχουν ιδιοτελή κίνητρα και επομένως όσοι δεν προλάβουν θα υποστούν τις συνέπειες της εκπρόθεσμης κατάθεσης.

Προσβολές

Στο πλαίσιο αυτό δεν δίστασαν να προσβάλουν ευθέως όσους δεν πρόλαβαν ή δεν θα προλάβουν τις σχετικές προθεσμίες σαν εξ έξεως και εκ πεποιθήσεων φοροφυγάδες, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών προσέβαλε ευθέως και δημοσίως τον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνικών, κατηγορώντας τους ότι ζητούν παρατάσεις επειδή… χάνουν πελατεία λόγω των προσυμπληρωμένων δηλώσεων για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών.

Ωστόσο η πραγματικότητα συνεχίζει να μην επιβεβαιώνει τις υπουργικές διαβεβαιώσεις και να μη δικαιώνει τη σκληρή στάση του υπουργείου. Στις αψυχολόγητες προσβλητικές δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη για τους λογιστές-φοροτεχνικούς απάντησε χθες με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), της οποίας η διοίκηση πρόσκειται στον χώρο του κυβερνώντος κόμματος, με τον εύγλωττο τίτλο «Γιατί εμείς με τους ανθρώπους δεν παίζουμε» (σε απάντηση της «ατάκας» του κ. Χατζηδάκη «εμείς με τις φορολογικές δηλώσεις δεν παίζουμε»).

Ποια είναι η πραγματική κατάσταση «επί του πεδίου»;

Φορολογικές δηλώσεις

Στην προηγούμενη (15 Μαΐου) ανακοίνωσή της η ΠΟΦΕΕ κατέγραψε συγκεκριμένα τα προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, ενώ οι προθεσμίες για την κατάθεση των δηλώσεων «τρέχουν» από τις αρχές του Μαΐου. Η σχετική λίστα περιλάμβανε 17 προβλήματα. Από αυτά κάποια έχουν επιλυθεί, για αρκετά η εικόνα είναι συγκεχυμένη, αλλά τουλάχιστον τρία δεν έχουν σίγουρα επιλυθεί:

● Λάθη στα δεδομένα του myDATA για τόκους καταθέσεων και δανείων.

● Διάφορα υπουργεία (αναφέρεται ιδιαίτερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς και αρκετοί δήμοι και περιφέρειες, δεν έχουν ακόμη ανεβάσει βεβαιώσεις αποδοχών.

● Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι σχεδόν 20 ημέρες χάθηκαν μέχρι να δημοσιοποιηθούν οι οδηγίες (26 σελίδων) για το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης.

Με δεδομένα ότι για τα νομικά πρόσωπα η προθεσμία λήγει στις 28 Ιουνίου και σύμφωνα με το υπουργείο ο αριθμός των προσυμπληρωμένων δηλώσεων είναι 1.300.000, θα πρέπει να υποβληθούν ακόμη 5.300.000 δηλώσεις ενώ έχουν καταβληθεί μόλις 450.000, απομένουν 58 εργάσιμες ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, με αποτέλεσμα, ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων στο εξής να προσεγγίζει τις 85.000 δηλώσεις.

Οι εκτιμήσεις στον χώρο των λογιστών-φοροτεχνικών είναι ότι πρόκειται για ρυθμό υποβολής πέρα από κάθε… ανθρώπινο μέτρο.

Ωστόσο οι συνέπειες από την εκπρόθεσμη κατάθεση είναι σοβαρές: πέρα από το πρόστιμο, διακυβεύεται η συμμετοχή τους σε αναπτυξιακά προγράμματα, ακόμη και ποινικές κυρώσεις!

POS… η περιπέτεια συνεχίζεται

Ταυτόχρονα τα μηνύματα από την αγορά κάνουν λόγο για μεγάλα και εκτεταμένα προβλήματα που επιμένουν και στη «μεταρρύθμιση» της προμήθειας-διασύνδεσης με POS. Είκοσι μέρες ύστερα από την «ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης» τα προβλήματα αντί να επιλύονται συσσωρεύονται με χιλιάδες επιχειρήσεις να μην μπορούν να ξεκινήσουν την τουριστική σεζόν, ενώ ακολουθούν και επόμενες φάσεις με νέες προθεσμίες και με ανάλογα προβλήματα.

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/433541_prothesmies-ki-opoios-antexei

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος