«Καυτές» αυξήσεις ως 70% στις τιμές ρεύματος

«Καυτές» αυξήσεις ως 70% στις τιμές ρεύματος

  • |

Η άνοδος της χονδρεμπορικης τιμής φουσκώνει τα πράσινα τιμολόγια για τον Ιούνιο – Συγκριτικός πίνακας των βασικών οικιακών χρεώσεων

Οι καταναλωτές οφείλουν να παρακολουθούν ποιες εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις ● Σε αρκετές εταιρείες, τα σταθερά τιμολόγια προσφέρουν πλέον χαμηλότερη χρέωση, αλλά εκεί χρειάζεται προσοχή, διότι το μηνιαίο πάγιο είναι πολύ ψηλότερο.
«Καυτό καλοκαίρι» με αυξήσεις που πλησιάζουν το 70% στα ειδικά «πράσινα» τιμολόγια «ευχήθηκαν» οι πάροχοι ηλεκτρισμού. Τα νέα τιμολόγια για τον Ιούνιο του 2024 περιλαμβάνουν αυξήσεις μεταξύ 11,6% και 66,84%, μετά την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής, που έκλεισε τον Μάιο αυξημένη κατά 32,63% σε σχέση με τον Απρίλιο.


Τα νέα δεδομένα «βάζουν φωτιά» στον λαβύρινθο που βιώνουν εκατομμύρια καταναλωτές ρεύματος, προσπαθώντας κάθε μήνα να βρουν ποιο τιμολόγιο τους συμφέρει καλύτερα και να επιδιώξουν αλλαγή προμηθευτή.

Επειτα και από αυτές τις αυξήσεις στα «πράσινα» τιμολόγια, που προωθήθηκαν έντονα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εν όψει της κατάργησης των επιδοτήσεων τον περασμένο Ιανουάριο, οι καταναλωτές οφείλουν να παρακολουθούν ποιες εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις. Σε αρκετές εταιρείες, τα σταθερά τιμολόγια προσφέρουν πλέον χαμηλότερη χρέωση, αλλά εκεί χρειάζεται προσοχή, διότι το μηνιαίο πάγιο είναι πολύ ψηλότερο. «Θολή» παραμένει η εικόνα με τα κίτρινα «κυμαινόμενα» τιμολόγια, καθώς εκεί οι τελικές τιμές χρέωσης ανακοινώνονται τους επόμενους μήνες.

Η «Εφ.Συν.» διαμόρφωσε έναν συγκριτικό πίνακα, στον οποίο περιλαμβάνονται οι τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια, χωρίς έκπτωση, υπό προϋποθέσεις, που ισχύουν τον Ιούνιο, έναντι εκείνων που ίσχυαν τον Μάιο. Μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι:

● Οι χρεώσεις που επέβαλαν οι εταιρείες απέχουν υπερβολικά από τη μέση χονδρεμπορική τιμή (ΤΕΑ-Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς) που προέκυψε από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον Μάιο.

Οπως αποφάσισε το ΥΠΕΝ, η χρέωση στα «πράσινα» τιμολόγια προκύπτει από τη μέση ΤΕΑ του προηγούμενου μήνα, αυξημένη κατά ένα ποσοστό, ανάλογα με συγκεκριμένους συντελεστές που θέτει κάθε εταιρεία. Η μέση τιμή χονδρεμπορικής ήταν 7,823 λεπτά και οι εταιρείες χρεώνουν μεταξύ 11,9 και 23,42 λεπτά, δηλαδή έως και τρεις φορές ακριβότερα. Αντίστοιχα, η μέση ΤΕΑ Απριλίου ήταν 5,89 λεπτά, αλλά οι τελικές χρεώσεις λιανικής ξεκινούσαν τον Μάιο από 9,5 λεπτά και έφθαναν έως τα 17,6 λεπτά, δηλαδή και πάλι τριπλάσιες.

● Οι τιμές που παραθέτουμε είναι χωρίς τις εκπτώσεις που προσφέρουν οι εταιρείες, υπό προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις μπορεί να σχετίζονται με την έγκαιρη εξόφληση, τη συνέπεια, την πάγια εντολή εξόφλησης μέσω τραπέζης και άλλους παράγοντες που οφείλει κάθε καταναλωτής να σταθμίσει προσωπικά.

● Είναι οφθαλμοφανές ότι η εταιρεία που προσφέρει τη χαμηλότερη χρέωση στα «πράσινα» τιμολόγια είναι η ΔΕΗ, αφού επέβαλε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, 11,6%. Ενδεχομένως, αυτό προκύπτει από συνεννόηση με την κυβέρνηση, η οποία θέλει να λέει ότι οι πάροχοι συγκρατούν τις τιμές και απορροφούν τις αυξήσεις στη χονδρική. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ ανακοινώνει συνεχώς αυξήσεις ρεκόρ στα κέρδη της, καθώς είναι ταυτόχρονα παραγωγός ρεύματος και από εκείνους που επωφελούνται πρωτίστως από την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής. Ταυτόχρονα, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική μειώνεται συνεχώς και ίσως να ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτόν θα επωφεληθεί από κάποια ανάκαμψη. Ούτως ή άλλως, έχει περιθώριο κέρδους σχεδόν 50% ανάμεσα στη χονδρεμπορική και τη «φθηνή» λιανική τιμή.

● Μένοντας λίγο ακόμη στη ΔΕΗ, ας δούμε στο κάτω μέρος του πίνακα, όπου παραθέτουμε δύο από τα επαγγελματικά τιμολόγια της εταιρείας. Το Γ21 ανεβαίνει από τα 12,59 στα 14,02 λεπτά (+11,35%) ανά κιλοβατώρα και είναι αυτό με το οποίο χρεώνεται το κοινόχρηστο ρεύμα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολυκατοικίες. Στο τιμολόγιο αυτό «έπεσαν» αυτόματα οι πολυκατοικίες που είχαν το Γ21 πριν από τα «πράσινα» τιμολόγια. Πολύ μεγάλη αύξηση, 47,83%, καταγράφεται όμως στο τιμολόγιο Οδοφωτισμού της ΔΕΗ, με συνέπεια οι δήμοι που το έχουν επιλέξει να χρεώνονται πλέον με 17,68 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έναντι 11,96 λεπτά τον Μάιο.

● Επιστρέφοντας στα «πράσινα» τιμολόγια, υπάρχουν ακόμη τρεις εταιρείες που αύξησαν τις χρεώσεις κάτω από την αύξηση 32,63% της χονδρεμπορικής τιμής. Η Φυσικό Αέριο ανέβηκε από τα 13,55 στα 17,25 λεπτά, η NRG από τα 16,96 στα 21,6 λεπτά και η Volterra από τα 9,9 στα 12,9 λεπτά. Παρά τις συγκρατημένες αυξήσεις, και οι τρεις είναι ακριβότερες από τη ΔΕΗ που παρέχει έκπτωση χωρίς προϋποθέσεις.

● Ολες οι υπόλοιπες εταιρείες λιανικής επιβάλλουν αυξήσεις πάνω από τον μέσο όρο αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής. Η ΕΛΙΝΟΙΛ, που είχε χαμηλό τιμολόγιο στα 9,5 λεπτά, ανεβαίνει κατά 66,84%, στα 15,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η ELPEDISON φθάνει τα 15,48 λεπτά, με αύξηση 55,26%, και η ΖΕΝΙΘ στα 16,93 λεπτά, με αύξηση 64,85%.

● Σταθερά ακριβότερo το «πράσινο» της Protergia, με χρέωση 23,42 λεπτά (+33,07%), ο ΗΡΩΝ απογειώνεται κατά 52,53%, φθάνοντας τα 18,06 λεπτά (έναντι 11,84 τον Μάιο). Η Volton φθάνει σε χρέωση 16,88 λεπτά (αυξημένη κατά 32,8% σε σχέση με τον Μάιο).

Σημειώνεται ότι η ELPEDISON εφαρμόζει την χρέωση των 15,48 λεπτών για πολύ μικρή κατανάλωση, δηλαδή τις πρώτες 100 κιλοβατώρες ενώ μετά από αυτό το όριο, η χρέωση ανεβαίνει στα 17,98 λεπτά. Επίσης η ΔΕΗ έχει αυξημένη χρέωση 12,64 λεπτά όταν η μηνιαία κατανάλωση ξεπερνά τις 500 κιλοβατώρες.

Ψάχνουν τα σταθερά

Θεωρείται πλέον πιθανό πολλοί καταναλωτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετακίνησής τους στα «μπλε» σταθερά τιμολόγια, κάποια από τα οποία συνεχίζουν να προσφέρουν βασική χρέωση κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τέτοιες τιμές προσφέρουν η Protergia και η Elpedison, δείχνοντας σαφώς ότι επιθυμούν να ωθήσουν τους πελάτες τους στα συμβόλαια με κλειδωμένη τιμή. Εκεί, πάντως, χρειάζεται προσοχή για τους όρους του συμβολαίου (διάρκεια, πάγιο κ.λπ.), καθώς μπορεί, μετά τους θερινούς καύσωνες, οι τιμές να υποχωρήσουν και πάλι.

Ενας παράγοντας που, δυστυχώς, δεν μπορεί να συνυπολογιστεί από τους καταναλωτές είναι οι αυξήσεις που θα επιβληθούν με κυβερνητικές αποφάσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των λογαριασμών, δηλαδή τα τέλη υπέρ ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ. Οπως πρόσφατα έγραψε η «Εφ.Συν.», για τα τέλη ΑΔΜΗΕ ζητείται αύξηση 22,4% στη χρέωση νοικοκυριών (χαμηλή τάση). Ο ΑΔΜΗΕ ζητά επίσης χρέωση 4 ευρώ ανά μήνα και ισχύ 1 KVA για τα νοικοκυριά με έξυπνο μετρητή – χρέωση που μπορεί να ακυρώσει πλήρως τα δυναμικά «πορτοκαλί» τιμολόγια, όταν αυτά ανακοινωθούν.

Ταυτόχρονα, αυξήσεις απειλούνται στις χρεώσεις ΔΕΔΔΗΕ, για να καλυφθεί το κόστος της καταμέτρησης κατανάλωσης ανά μήνα αντί για τετράμηνο. Για τα τέλη υπέρ ΕΤΜΕΑΡ, ζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση 40%, λόγω των ελλειμμάτων που εμφανίζει ο λογαριασμός ΕΛΑΠΕ, στον οποίο συγκεντρώνονται τα έσοδα αυτά, ενώ ελλείμματα εμφανίζει και ο λογαριασμός των ΥΚΩ. Τα αποθεματικά των λογαριασμών αυτών εξαντλήθηκαν, για να δοθούν μεγάλες επιδοτήσεις προεκλογικά το 2023.

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/435132_kaytes-ayxiseis-os-70-stis-times-reymatos

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.