Τι θα αλλάξει στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου με το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα

Τι θα αλλάξει στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου με το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα

  • |
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται για τα τέλη κυκλοφορίας, το επίδομα θέρμανσης και τη φορολογία ακινήτων – Και φέτος δεν κρατάμε τις αποδείξεις Καμία υποχρέωση για τη συλλογή και τη διαφύλαξη των αποδείξεων που λαμβάνουν φέτος από τις λιανικές συναλλαγές τους δεν έχουν οι φορολογούμενοι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης διευκρίνισε χθες ότι ούτε κατά το τρέχον έτος οι φορολογούμενοι έχουν τη νομική υποχρέωση να κρατούν αποδείξεις και ότι, όπως έγινε φέτος με τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2015, έτσι και του χρόνου, με τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2016, η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ θα παρέχεται στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες χωρίς να χρειάζεται να δηλώσουν αξία αποδείξεων λιανικών συναλλαγών στα έντυπα Ε1.
Η ισχύουσα νομοθεσία έχει πάψει από το φορολογικό έτος 2015 να προβλέπει τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τις αποδείξεις δαπανών, όπως συνέβαινε έως το 2014.
Πάντως, ο κ. Αλεξιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσουν από φέτος για ένα μικρό διάστημα ενός ή δυο μηνών τα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα».
Όπως είπε, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο «από ένα διάστημα και μετά, από την 1η Νοεμβρίου ή από την 1η Δεκεμβρίου να ισχύσουν και για το 2016 τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων για συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος».
Ταυτόχρονα όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα κίνητρα αυτά να ισχύσουν τελικά από την 1η Ιανουαρίου 2017».
Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις αποδείξεις που λαμβάνονται από συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η ετήσια έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, την οποία δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες – και η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος από 8.636 έως 9.545 ευρώ – θα εξασφαλίζεται μόνο με δαπάνες για αγορά προϊόντων και παροχή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή με τη χρήση άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (π.χ. τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κλπ). Οι πληρωμές που θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος, θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος ως εξής:
– Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα είναι 10%.
– Για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.
– Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.
– Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.
Επίσης ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι:
– Σχεδιάζονται βελτιώσεις στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, και το σχετικό σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μετά την επιστροφή Τσακαλώτου-Χουλιαράκη από την Ουάσιγκτον.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η κλιμάκωση του ύψους του επιδόματος σε διαφορετικά επίπεδα ακόμη και μέσα στον ίδιο νομό, με κριτήρια κλιματολογικά και γεωγραφικά.
– «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κατάσχεση πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο».
– Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 θα γίνουν πιο δίκαια και πιο αναλογικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στόχος των αλλαγών είναι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα παλιά αυτοκίνητα.
– Στόχος του περιουσιολογίου είναι η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και «δεν υπάρχει περίπτωση μετά από αυτό να βάλουμε φόρο στο σύνολο της περιουσίας».
– Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πιο δίκαιο φόρο για τα ακίνητα που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα στηρίζεται σε ένα σύστημα εμπορικών αξιών.

www.dikaiologitika.gr