Σταθάκης: Λύση για το χρέος έως τα Χριστούγεννα «διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος»

Σταθάκης: Λύση για το χρέος έως τα Χριστούγεννα «διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος»

  • |

Ότι έως τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στο θέμα του χρέους και να συμφωνηθούν τα σχετικά μέτρα «διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος», διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε παρέμβασή του στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι με τη συμφωνία του 2015 υπήρξε όφελος 40 δισ. στο χρέος, ενώ ξεκαθάρισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης «είναι να τηρήσουμε την απόφαση του Μαΐου του Eurogroup, να πάμε γρήγορα στη συζήτηση και να βρεθεί λύση για το χρέος».

«Είμαστε σε κομβικό σημείο διότι ο υπολογισμός της βιωσιμότητας του χρέους εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας. Σε κάποια από αυτά τα θέματα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τώρα για να κριθεί η βιωσιμότητά του. Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση της βιωσιμότητας του ΔΝΤ που πρέπει να κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος. Αυτά τα δύο, οι αποφάσεις τώρα και η έκθεση βιωσιμότητας δένουν μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

«Τον Μάιο στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα πακέτο μέτρων για το χρέος που θα τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή, όμως είναι απαραίτητο η εξυπηρέτηση του χρέους να μην υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ», συνέχισε ο υπουργός Οικονομίας.

«Η εξειδίκευση της απόφασης έχει τη μορφή τριών μικρών ‘’κουτιών’’ με μέτρα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι τα άμεσα», είπε και στη συνέχεια πρόσθεσε αναλυτικά:

– Το πρώτο είναι η αναχρηματοδότηση ενός μέρους του χρέους που αφορά στην αποπληρωμή του EFSF και του ESM μέσω αξιοποίησης της ευνοϊκής συγκυρίας σε σχέση με τα επιτόκια, που έχουν μηδενιστεί από την ΕΚΤ. Μπορεί δηλαδή ένα μέρος να αναχρηματοδοτηθεί με χαμηλότερα επιτόκια

– Το δεύτερο αφορά σε μεσοπρόθεσμα μέτρα και περιλαμβάνει την σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής – σήμερα το 70% του χρέους είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Το «κλείδωμα» των επιτοκίων μπορεί να ωφελήσει ακόμη και δύο ποσοστιαίες μονάδες το δεκαετές ομόλογο. Περιλαμβάνει ακόμη και τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, αναχρησιμοποίηση πόρων για μείωση των επιτοκίων και της διάρκειας δανείων που δημιουργούν τις διακύμανσης και κυρίως η αναμόρφωση κάποιων δανείων.

– Το τρίτο «κουτάκι» είναι για το 2018 με βάση την υλοποίηση των δύο άλλων «κουτιών» και θα αφορά σε μέτρα, αν κριθούν αναγκαία, για να μην υπάρξει απόκλιση από την οροφή του 15% του ΑΕΠ.

ereportaz.gr