Στις καλένδες οδεύει το ακατάσχετο λογαριασμού…

Στις καλένδες οδεύει το ακατάσχετο λογαριασμού…

Φρενάρουν οι δανειστές τον ειδικό «ακατάσχετο» επαγγελματικό λογαριασμό. Μιλάνε μόνο για ειδική προστασία από κατασχέσεις, στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων όπου θα καταλήγουν οι εισπράξεις από τις πληρωμές με «πλαστικό χρήμα».

Σε ότι αφορά το θέμα που προκύπτει για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων το οποίο θα προβλέπει φόρο 50% αν δηλωθούν χρήματα πριν ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος ή 55% (ως 60%) αν ο έλεγχος ξεκίνησε, αλλά δεν έχει (ή έχει) ολοκληρωθεί, είναι πλήρως αντίθετοι.

Η θέση των θεσμών είναι όποια υπερχρεωμένη επιχείρηση θέλει τέτοια προστασία, πρέπει να επιδιώξει να ενταχθεί στην ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της (δημόσιο, Ταμεία, τράπεζες, εργαζόμενοι, προμηθευτές κλπ) και να μην ισχύσει σαν κίνητρο μια «οριζόντια» προστασία στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

Τώρα η Κυβέρνηση αντιπροτείνει μερική προστασία έως ενός ποσοστού των υπολοίπων που απομένουν στους λογαριασμούς, αφού πρώτα εξοφληθεί το δημόσιο από αυτές ή να ισχύσει ένα ενισχυμένο πλέγμα φορολογικών κινήτρων για όσους θα αποδέχονται τις πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει λοταρίες σπιτιών ή αυτοκινήτων, αλλά και επιστροφές χρημάτων ή επιπλέον έκπτωση φόρου (πέραν του αφορολόγητου ορίου) για τους φορολογούμενους αλλά και για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών τους καρτών.

Με το νέο σύστημα, κάθε φορολογούμενος θα απαιτείται να συλλέγει αποδείξεις, αναλόγως προς το ύψος του εισοδήματος που δηλώνει. Αυτό και από μόνο του θα δημιουργήσει πίεση στις επιχειρήσεις να αρχίσουν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές.

Παράλληλα και οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), ενώ οι μεταξύ των επιχειρήσεων συναλλαγές θα γίνονται από την 1η Ιανουαρίου με χρεωστικές, πιστωτικές ή e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ.

ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΒΑΣΙΛΑ