Πλεόνασμα 9μήνου μέσω… φόρων και «παγώματος» πληρωμών

Πλεόνασμα 9μήνου μέσω… φόρων και «παγώματος» πληρωμών

Στη μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων και στη σημαντική συγκράτηση δαπανών οφείλει ο προϋπολογισμός το υπερδιπλάσιο πλεόνασμα που καταγράφηκε στο 9μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι ενώ μειώνονται σταθερά τα χρέη του Δημοσίου για συμβάσεις προμηθευτών και εργολάβων, την ίδια στιγμή αυξάνονται οι οφειλές για επιστροφές φόρων.

Σε ό,τι αφορά στη γενική εικόνα του προϋπολογισμού, τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» το οποίο, πιθανότατα, θα υπερκαλύψει τον φετινό στόχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ξεπεράσει τα 5,3 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι η επίδοση αυτή έχει ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους από τους δανειστές, αν και μένει να αποδειχτεί το κατά πόσο πρόκειται για ένα διατηρήσιμο μέγεθος ή για μία συγκυριακή εξέλιξη. Το πρώτο σημάδι ανησυχίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος από το πλεόνασμα οφείλεται σε υπεραπόδοση των φόρων. Συνεπώς, κανείς δεν είναι σίγουρος για τις αντοχές της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 9μηνο οι εισπράξεις από φόρους έφτασαν τα 33,16 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 29,44 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες (αν και είναι μεγαλύτερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2015) εξακολουθούν να είναι σημαντικά συγκρατημένες σε σχέση με το στόχο του Προϋπολογισμού. Αυτό έχει διπλή ανάγνωση, καθώς δεν οφείλεται μόνο στον περιορισμό των «ελαστικών» δαπανών, αλλά και στη συσσώρευση οφειλών για επιστροφές φόρων, που έχουν φτάσει σε ύψος – ρεκόρ καθώς αγγίζουν τα 1,44 δισ. ευρώ. Η αγορά υποστηρίζει ότι το Δημόσιο με το ένα χέρι πράγματι αποπληρώνει τις υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά με το άλλο χέρι «σφίγγει» κάποιες άλλες υποχρεώσεις, προκειμένου να κρατήσει το πλεόνασμα σε μεγάλο ύψος ενόψει και της δεύτερης αξιολόγησης όπου θα κριθεί εάν θα απαιτηθούν νέα μέτρα για την επόμενη διετία.

economy365.gr