Μείωση του αφορολόγητου και νέα χαράτσια για να κλείσει η αξιολόγηση

Μείωση του αφορολόγητου και νέα χαράτσια για να κλείσει η αξιολόγηση

  • |

Εναλλακτικά σενάρια επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο 2019-2020 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το «χάσμα» που τη χωρίζει αυτή τη στιγμή από τους δανειστές και να κλείσει το συντομότερο δυνατό τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου με μια νέα συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τυπος, τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων και μια νέα αύξηση συντελεστών ΦΠΑ.

Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει επισήμως ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις εισηγήσεις των θεσμών για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα πέραν του 2018, όμως, στο παρασκήνιο είναι πλέον έντονες οι διεργασίες σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, «με το μικρότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος».

Στο πλαίσιο αυτό ήδη οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επεξεργάζονται σενάρια μείωσης του αφορολογήτου ορίου όχι στις 5.000 ευρώ όπως ζητάει το ΔΝΤ, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα. Ταυτόχρονα, σε πολιτικό επίπεδο ξεκινά ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης, που σφραγίζεται με τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους «φιλικότερους» προς την κυβέρνηση συμμάχους από την πλευρά των θεσμών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος μεταβαίνει αύριο Τετάρτη στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 5:00 το απόγευμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει ως αντικείμενο την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Μεθαύριο Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου στη 1:00 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πιέρ Μοσκοβισί για να συζητήσει επίσης την πρόοδο της αξιολόγησης.

topontiki.gr