Πώς το ΔΝΤ σχεδιάζει την μείωση της εθνικής σύνταξης στα 240 ευρώ!

Πώς το ΔΝΤ σχεδιάζει την μείωση της εθνικής σύνταξης στα 240 ευρώ!

Άγριο πετσόκομμα έως 30% στην εθνική σύνταξη επιθυμεί το ΔΝΤ στην τελευταία ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα.

Μία τέτοια μείωση θα σήμαινε τον υποβιβασμό της εθνικής σύνταξης την οποία δικαιούται ένας ασφαλισμένος με 15 ασφάλισης, αφού έχει κλείσει τα 67 έτη του, από το επίπεδο των  345 ευρώ  στο οποίο ορίζεται βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (για όσους αιτηθούν σύνταξη μετά τις 12/5/2016) στο επίπεδο των 240 ευρώ.
Και αυτό την ίδια στιγμή που το μέσο επίδομα το οποίο δίδει σε όσους δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ανέρχεται στα 252 ευρώ. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ «δείχνει» μία εθνική σύνταξη κάτω ακόμα και από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση του, το ΔΝΤ σημειώνει πως η συνδυασμένη ανταποδοτική και εθνική σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης εξακολουθεί να παρέχει μία γενναιόδωρη ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, η οποία υπολογίζεται γύρω στο 115% του κατωφλιού της φτώχειας, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανέρχεται περίπου στο 70%».

Με αυτή του την επισήμανση, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το ΔΝΤ υπονοεί πως το δέον θα ήταν η εθνική σύνταξη στην Ελλάδα να φτάσει στο ευρωπαϊκό μέσο όρο του κατωφλιού της φτώχειας, δηλαδή στο 70% και από το 115% που βρίσκεται από τον περασμένο Μάιο, οπότε θεσπίστηκε το νέο Ασφαλιστικό. Μία τέτοια προσαρμογή θα οδηγούσε σε μία μείωση της κατώτερης εθνικής σύνταξης των 345 ευρώ μέχρι και 30%, δηλαδή στο επίπεδο των 240 ευρώ.

Στο ίδιο κλίμα, το ΔΝΤ επισημαίνει πως «οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα διακατέχονται από το λιγότερο κίνδυνο να γίνουν φτωχοί (10,8% έναντι 12,1% στην ευρωζώνη και  17% στη Γερμανία).

Επίσης το Ταμείο τονίζει πως η βασική σύνταξη στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 78% του μέσου μισθού, ενώ η βασική σύνταξη στη Γερμανία αντιστοιχεί στο 41%.

Περικοπές 1,8 δισ. ευρώ του ΑΕΠ στις «υψηλές» συντάξεις

Πέραν των περικοπών στην ενική σύνταξη την οποία «δείχνει» το ΔΝΤ,  ζητά να προκύψει, μεσοπρόθεσμα,  εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (ή 1,8 δισ. ευρώ) από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.  Πιο αναλυτικά, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει πως η εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ από το συνταξιοδοτικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την «ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης και τη μείωση των πολύ υψηλών ποσοστών εισφορών (ή άλλων υπερβολικών φορολογικών συντελεστών).

Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «μεγαλύτερες περικοπές σε συνταξιούχους με υψηλό εισόδημα και σε μικρή αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών προς τους συνταξιούχους με χαμηλότερο εισόδημα οι οποίοι έχουν συνεισφέρει υψηλότερες εισφορές».

Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ, έρχονται οκτώ μήνες μόλις μήνες μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού. Το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου (σ.σ. του μισθού από τη σύνταξη) οδηγεί σε «σταδιακή μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης (σ.σ. των μισθών από τις συντάξεις) κατά περίπου 4,4%» σε σχέση με εκείνα που προέβλεπαν οι μεταρρυθμίσεις 2010 -2012.