Ανυποχώρητο το ΔΝΤ – Οι δανειστές μας σπρώχνουν σε … «ανέντιμο» συμβιβασμό

Ανυποχώρητο το ΔΝΤ – Οι δανειστές μας σπρώχνουν σε … «ανέντιμο» συμβιβασμό

Σε έναν … «ανέντιμο» συμβιβασμό μας σπρώχνουν οι δανειστές που θέλουν την λήψη σκληρών πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με του Eurogroup, κάνει λάθος τους υπολογισμούς του και χωρίς χρέος, αφού η Γερμανία δεν θέλει να υποστεί το σχετικό πολιτικό κόστος.
Εκείνο που υπόσχονται ακόμη και οι πιο φιλικοί προς την Ελλάδα θεσμοί, όπως η Κομισιόν – αν η Αθήνα δεσμευτεί στην άμεση ψήφιση μέτρων – είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, με προοπτική το ύψος των μέτρων να είναι λιγότερα από 3,6 δις ευρώ (2% του ΑΕΠ), αφού το ΔΝΤ θα επανεξετάσει (άγνωστο πότε) τις προβλέψεις του για την Ελλάδα. Το κλίμα για την Ελλάδα, λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, το δίνει αρκετά γλαφυρά σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, όταν λέει ι ότι το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε τη Δευτέρα είναι η καταγραφή προόδου και ένα σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018, καθώς και τα εργασιακά, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα. Ο ίδιος προειδοποιεί πως οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία και τονίζει ότι «δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ», ενόψει της λήξης των ομολόγων του Ιουλίου.

Ωστόσο, από τον συμβιβασμό που ζητούν από την Ελλάδα έχουν αφαιρέσει – ή τουλάχιστον δεν αναφέρουν καθόλου – το κρίσιμο στοιχείο της ελάφρυνσης του χρέους. Η αποκάλυψη, μια από τις πολλές επαφές που είχαν τον τελευταίο καιρό η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, από την γερμανική εφημερίδα Die Welt, έφερε μαζί της και αυτό που όλοι υποψιάζονταν, αλλά κανείς δεν μπορεί να ομολογήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία αλλά και οι χώρες της Βαλτικής που βρίσκονται στην άμεση επιρροή τους, να δώσουν κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την ελάφρυνση του χρέους πριν το 2018.

Το χειρότερο είναι ότι το ΔΝΤ που δείχνει ανυποχώρητο στις απαιτήσεις του για την μείωση του αφορολογήτου και των «παλιών» συντάξεων, φαίνεται ότι δέχεται αυτή την συνθήκη, παρότι μέχρι τώρα ήταν ο μεγαλύτερο υπέρμαχος της θέσης ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται άμεση , «γενναία» αναδιάρθρωση.

Απέναντι στον εκβιασμό των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τονίζει ότι δεν φταίει η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αφού το ΔΝΤ ζητούσε από το καλοκαίρι μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ. Τόνισε επίσης ότι το Ταμείο ζητούσε συγκεκριμένα την μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών δίνει με έμφαση την πρόθεση του ΔΝΤ να επιβάλλει νέα μέτρα στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «Αυτά τα επιχειρήματα συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν και άλλα! Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;».

enikonomia.gr