«Ο Ντράγκι δεν είχε δικαίωμα να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες»

«Ο Ντράγκι δεν είχε δικαίωμα να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες»

efsyn.gr
Ως μια υπόθεση που μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαρακτηρίζει η ιταλική εφημερίδα Il Manifesto την έρευνα Γερμανού ευρωβουλευτή για τα πεπραγμένα της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2015 και για το αν είχε την απαραίτητη νομιμοποίηση να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες.

Ο ιταλικής καταγωγής ευρωβουλευτής του Die Linke Φάμπιο Ντε Μάζι έχει πραγματοποιήσει έρευνα στην οποία καταγράφει ότι ο Μάριο Ντράγκι  «πριν κάνει μια τόσο σοβαρή επιλογή, ζήτησε την άποψη μιας ιδιωτικής εταιρίας οικονομικών συμβούλων, για να μάθει αν, λαμβάνοντας υπόψη το καταστατικό της ΕΚΤ, είχε το δικαίωμα να κλείσει την στρόφιγγα των τραπεζών μιας κυρίαρχης χώρας».

Όπως αναφέρει η Il Manifesto είναι μια υπόθεση η οποία «μπορεί να περιέχει τέτοιου είδους εκπλήξεις, ικανές να τραντάξουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Προσθέτει, ακόμη, ότι η ΕΚΤ αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενοτης γνωμοδότησης επικαλούμενη τον «σεβασμό του απορρήτου της οικονομικής εταιρείας.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, όμως, δηλώνει ότι έχει μάθει «από πηγές εντός της ΕΚΤ» πως η γνωμοδότηση αυτή δεν ήταν απόλυτα θετική. «Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η κοινή γνώμη δεν πρέπει να μάθει ότι ο Ντράγκι δεν είχε το δικαίωμα να κλείσει τις τράπεζες», λέει ο Ντε Μάζι.

Παράλληλα, η Il Manifesto δημοσιεύει τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ότι «η άποψη της ιδιωτικής αυτής εταιρίας πληρώθηκε με δημόσια χρήματα» και πως «μετά την πρώτη εφαρμογή της απόφασης αυτής, τώρα θα μπορούσε να έρθει η σειρά μιας άλλης χώρας, να υποστεί το κλείσιμο των τραπεζών». Αύριο, ο Φάμπιο Ντε Μάζι και ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως γράφει η Il Manifesto, θα αναφερθούν αναλυτικά στο όλο θέμα, σε συνέντευξη τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.