Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία

Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία

Συντάκτης: 
Γιώργος Σταματόπουλος
Πυρετικά συντονίζονται τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση του Σχεδίου Προγράμματος της Πανελλαδικής Συνάντησης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, που θα γίνει στην Καρδίτσα, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 (Αίθουσα συνεδρίων Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, Ιεζεκιήλ 44 ). Εως και σήμερα το βράδυ τα μέλη της πρωτοβουλίας δέχονται τυχόν αντιρρήσεις και ενστάσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των συνεργατικών σχημάτων.

Η θεματική των συνεδριάσεων φανερώνει τον προβληματισμό και την αγωνία όσων έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν. Την πρώτη μέρα (οι εργασίες αρχίζουν στις 10 π.μ.) θα συζητηθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα συνεργατικά εγχειρήματα (ΚΟΙΝΣΕΠ, συνεταιρισμοί κ.λπ.) στην προσπάθεια βιωσιμότητας και ανάπτυξής τους, οι ανάγκες τους και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.Επίσης: πώς τα συνεργατικά αυτά εγχειρήματα μπορούν να διαμορφώσουν από τα κάτω μια κοινή στρατηγική και να συνεργαστούν μεταξύ τους και με άλλες μορφές σχημάτων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, με σκοπό την παραγωγή πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων για όλους (συνεργατικά σχήματα, κοινωνία, περιβάλλον). Και, απαραιτήτως, θα κατατεθούν προτάσεις· πώς αλλιώς;

Αυτά στην πρωινή συνεδρίαση. Στην απογευματινή και αφού έχουν γευματίσει ελαφρά (αφθονία της λιτότητας!) θα τους απασχολήσει το κρίσιμο θέμα της εμβέλειας· ποια δηλαδή είναι η κατάλληλη πανελλαδική οργανωτική μορφή διαμόρφωσης και υλοποίησης της συνεργασίας και της κοινής στρατηγικής· και εδώ αναμένονται προτάσεις, πολύτιμες για τη συνέχεια γενικά.

Την Κυριακή εθελοντικές ομάδες θα συνεδριάσουν με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων και προφανώς ψηφισμάτων για την περαιτέρω πορεία σε όλη πλέον την επικράτεια. Ολα αυτά στην Καρδίτσα, στον κάμπο της οποίας έχουν ανθήσει οι συνεταιρισμοί (πολύχρονη η ιστορία τους).

Σε τούτη την πόλη εξάλλου επιχειρήθηκε πρόσφατα και λειτουργεί εξαπλωνόμενο το πρώτο κοινωνικό οικοσύστημα, μια προωθημένη προσπάθεια εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών στον σχεδιασμό της ήπιας ανάπτυξης της περιοχής τους.

Σαφώς συμμετέχει η «Εφημερίδα των Συντακτών» με ανακοίνωση εκπροσώπου του συνεταιρισμού της. Για να δούμε τι μπορεί να γεννηθεί από τα κάτω (αμφουδίς, που θα έλεγε και ο Ομηρος…)