Ένα πρωτοφανές κοινωνικό πείραμα στο Βερολίνο: Δημιούργησαν αστικό αλληλέγγυο χωριό! [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Ένα πρωτοφανές κοινωνικό πείραμα στο Βερολίνο: Δημιούργησαν αστικό αλληλέγγυο χωριό! [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

  • |
Αλληλέγγυα, κοινωνική και συνεργατική οικονομία: Ένα πρωτοφανές κοινωνικό πείραμα στο Βερολίνο.  Δημιούργησαν αστικό αλληλέγγυο χωριό!

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η βιομηχανική περιοχή ανάμεσα στον σταθμό Ostbahnhof του Βερολίνου και τον ποταμό Spree προορίζονταν για ένα τεράστιο έργο αστικής αναγέννησης, το οποίο θα έδειχνε ότι η γερμανική πρωτεύουσα μπορεί να συμβαδίσει με το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Σε εκείνο το σημείο όπου κάποτε το νερό σηματοδοτούσε τον διαχωρισμό ανάμεσα στην κομμουνιστική και την καπιταλιστική σφαίρα επιρροής, σήμερα, σε μία έκταση 12 στρεμμάτων πραγματοποιείται ένα πρωτοφανές κοινωνικό πείραμα: ένα αστικό χωριό που αποτελείται από ανακυκλωμένα παράθυρα και μεταχειρισμένα τούβλα, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων στούντιο για ακροβάτες τσίρκου, θέατρο και παιδικό σταθμό όπου οι γονείς μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους ενώ εκείνοι πηγαίνουν δίπλα για… clubbing! Υπάρχει ακόμη και ειδικά διαμορφωμένος χώρος για κάστορες!
Το Holzmarkt αποτελεί ένα πρωτοφανές πείραμα σε μια μεγάλη πρωτεύουσα του κόσμου: η πόλη επέτρεψε να δημιουργηθεί μια νέα συνοικία όχι από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες, κατασκευαστές ακινήτων ή από τους πολεοδόμους με τα καλύτερα βραβεία, αλλά από ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης!
Την εμπορική και κατασκευαστική επέκταση της περιοχής εμπόδισαν δύο ιδιοκτήτες μπαρ, ο Juvan Dieziger, 42 και ο Christoph Klenzendorf, 43, οι οποίοι πάνω σε ένα τρέιλερ του ’68 έστησαν το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Bar25, κάτω από τον παλιό σταθμό Jannowitzbrücke.
Το Bar25 μαζί με το κοντινό Berghain, αποτέλεσαν τα θρυλικά κέντρα διασκέδασης που καθιέρωσαν το Βερολίνο σαν πρωτεύουσα των πάρτυ.
Το 2010, όταν επενδυτές διεκδίκησαν την περιοχή, το Bar25 έκλεισε τις πόρτες του μετά από ένα πενθήμερο πάρτυ.
Όταν οι συνομιλίες μεταξύ των επενδυτών και της SpreeUrban κατέληξαν σε αδιέξοδο δύο χρόνια αργότερα οι ιδιοκτήτες του Bar25 είδαν την ευκαιρία να ανακτήσουν το παλιό τους έδαφος.
Ένα ελβετικό συνταξιοδοτικό ταμείο με την ονομασία Abendrot, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από το κίνημα ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, χτύπησε με ανταγωνιστική τιμή τα hedge funds και αγόρασε την περιοχή για 10 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια την ενοικίασε προς εκμετάλλευση στον συνεταιρισμό που δημιούργησαν οι τακτικοί πελάτες του Bar25.
Στόχος της συνεργατικής προσπάθειας ήταν να δημιουργηθεί ένας αυτοδιαχειριζόμενος μικρόκοσμος αυτάρκειας και αλληλεγγύης: π.χ. αν μια ακροβάτης χτυπήσει την πλάτη της κατά τη διάρκεια της εξάσκησης στο στούντιο, μπορεί να αφήσει το παιδί της στον παιδικό σταθμό και να επισκεφτεί τον χειροπράκτη που βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Σε αντάλλαγμα, ο θίασός της θα πρέπει να δώσει όλες τις παραστάσεις του στο κλαμπ KaterHolzig, το οποίο βρίσκεται στον χώρο, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη για το συλλογικό σύστημα του Holzmarkt.
Η καντίνα σερβίρει μεσημεριανό μενού προς €6 στα περίπου 300 άτομα που εργάζονται στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ  το βράδυ μετατρέπεται σε εστιατόριο, το οποίο σερβίρει ακριβά κρασιά και ένα μενού επτά πιάτων.
“Θέλαμε να απενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς της οικονομίας “αγώνας προς τα κάτω” και να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συνεργίες”, δηλώνει ο Dieziger. “Δεν θέλαμε να οικοδομήσουμε το είδος της οικονομίας της αγοράς, όπου εκείνοι που προσφέρουν τα φθηνότερα προϊόντα με τις φτηνότερες συνθήκες εργασίας, κερδίζουν. Εάν εδώ μια από τις επιχειρήσεις παλεύει, τότε οι άλλες ίσως θα πρέπει να την βοηθήσουν. “
Βέβαια, υπάρχουν ακόμα αρκετά θέματα που χρειάζονται οργάνωση. Αν και το ψωμί ψήνεται επί τόπου, ωστόσο, μέχρι στιγμής το σχέδιο για καλλιέργεια των λαχανικών του εστιατορίου σε οικόπεδα δίπλα στον ποταμό Spree δεν έχει ευδοκιμήσει εξαιτίας των κανονισμών υγιεινής. Επίσης, η πρόταση για πολυώροφα κτίρια 12 ορόφων κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από ξύλο, δεν κατάφερε να πάρει σχετική άδεια.
Το πείραμα του Holzmarkt διαφημίζεται αποκλειστικά από στόμα σε στόμα, έτσι όπως αρμόζει σε κάθε αντίστοιχο εγχείρημα. “Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να σέβονται τον χώρο”, όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του.
Με την ελπίδα να πετύχουν πολλά τέτοια πειράματα!…
enallaktikos.gr
Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος