Εννιά μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζουν αναδιάρθρωση – μαμούθ των κόκκινων δανείων τους

Εννιά μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζουν αναδιάρθρωση – μαμούθ των κόκκινων δανείων τους

  • |

Σε μια μεγάλη εκστρατεία ρυθμίσεων δανείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που έχουν κριθεί βιώσιμες προχωρούν οι τράπεζες στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οι εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις βιώσιμων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων αφορούν σε ένα πρώτο επίπεδο την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, αλλά σε ένα δεύτερο και ουσιαστικότερο, την απελευθέρωση πόρων για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης και την επαναφορά των τραπεζών και της Οικονομίας σε σταθερή ανάκαμψη.

Στην εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων της μνημονιακής εποχής, οι τράπεζες στηρίζουν κατά το ήμισυ και πλέον την επίτευξη του στόχου μείωσης των “κόκκινων” δανείων τους. Με τον στόχο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι τα τέλη του 2019 να προσεγγίζει τα 41 δις. ευρώ, η συμβολή των επιχειρηματικών ανοιγμάτων στην επίτευξη του στόχου υπολογίζεται στο 58% έναντι 22% της συμμετοχής των καταναλωτικών και 21% των στεγαστικών δανείων. Στο 58% του στόχου που ανήκει ως συμβολή στα επιχειρηματικά δάνεια:

– το 26% αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις (πρόκειται για χρηματοδοτικά ανοίγματα προς επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 2,5 εκατ. ευρώ και μικρότερο των 50 εκατ. ευρώ),

– το 15% πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (πρόκειται για χρηματοδοτικά ανοίγματα που αφορούν κύκλο εργασιών μικρότερο των 2,5 εκατ. ευρώ),

– το 16% μεγάλες επιχειρήσεις (χρηματοδοτικά ανοίγματα που αφορούν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ), και

–  το 1% ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Τραπεζικό φιλί ζωής σε εταιρείες με χρέη άνω των 700 εκατ. ευρώ

Στη διάσωση εταιρειών με συμπαγή παραγωγική βάση και προοπτικές ανάπτυξης βασικό εργαλείο αποτελεί το άρθρο 106 β, βάσει του οποίου από τις αρχές της χρονιάς έχει καταρτιστεί μεγάλος αριθμός συμφωνιών εξυγίανσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες, που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, εμφανίζουν, συνολικά, δανεισμό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Για τη συντριπτική όμως, πλειονότητα των αιτήσεων εξυγίανσης, δεν έχει ακόμη αποφασίσει η δικαιοσύνη.

Jetoil

Τον υπέρογκο δανεισμό του, ύψους 206 εκατ. ευρώ, επιδιώκει να ρυθμίσει, μέσω της αιτούμενης προς επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης, βάσει του άρθρου 106 β, ο όμιλος καυσίμων Jetoil. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Cetracore Energy φαίνεται να αποτελεί το στρατηγικό επενδυτή που θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, με την επικύρωση του σχεδίου από τη δικαιοσύνη και τη θέση σε εφαρμογή της συμφωνίας να παραμένει άγνωστο εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στη φετινή χρονιά.

Ektasis Development

Το πρώτο δεκαήμερο της φετινής χρονιάς, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης της Ektasis Development που εμφανίζει δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ προς το σύνολο των συστημικών τραπεζών. Με στόχο την αναδιάρθρωση της εταιρείας, οι τράπεζες βρίσκονται σε συζητήσεις με ξένα funds, με επικρατέστερο το λονδρέζικο Spinnaker. Η Ektasis διαθέτει χαρτοφυλάκιο με αξία εκτίμησης 120 εκατ. ευρώ, ενώ, εάν οι διαπραγματεύσεις στεφθούν με επιτυχία, το deal θα είναι το πρώτο στον κλάδο των ακινήτων.

Hyundai Ελλάς – Kia Motors

Οι συμφωνίες εξυγίανσης της Hyundai Ελλάς, του αποκλειστικού αντιπροσώπου της Kia Motors, Autodeal και της Autopoint (δίκτυο συνεργείων, ανταλλακτικά, ασφαλιστικοί σύμβουλοι) του ομίλου Π&Ρ Δάβαρη εξετάστηκαν από τη δικαιοσύνη, αρχές Φεβρουαρίου, με την απόφαση να αναμένεται. Ενδεχόμενη επικύρωσή τους προβλέπει “κούρεμα” δανείων, χορήγηση νέου τραπεζικού δανεισμού και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα καλύψει, στις εταιρείες Hyundai Ελλάς και Autodeal, σε ποσοστό 70% ο όμιλος Βασιλάκη. Συνολικά, θα ρυθμιστεί δανεισμός προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που υπερβαίνει τα 68,2 εκατ. ευρώ.

Γαντζούλας Κατασκευαστική

Η ΤΡΙΚΑΤ, που απορρόφησε το 2009 την Γαντζούλας ΑΤΕΕ, βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης συμφωνίας εξυγίανσης με στόχο τη ρύθμιση χρεών ύψους 63,6 εκατ. ευρώ προς συνολικά έξι τράπεζες, με την Πειραιώς να έχει λαμβάνειν τα μεγαλύτερα ποσά. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία έχει λάβει προληπτικά μέτρα προστασίας έναντι των πιστωτών, ενώ εμφανίζει απαιτήσεις από πελάτες και εισπρακτέα γραμμάτια ύψους 81,3 εκατ. ευρώ.

Κρεατοβιομηχανία Ζελιαλίδης

Σωσίβιο σωτηρίας για τη ρύθμιση τραπεζικών χρεών συνολικού ύψους 54,5 εκατ. ευρώ αναζητά η βορειοελλαδίτικη κρεατοβιομηχανία Ζελιαλίδης, μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης που συζητήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Οι οφειλές προς τράπεζες αντιστοιχούν σε περίπου επτά φορές στον κύκλο εργασιών της εταιρείας που έχει έρθει σε συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών της (τράπεζες, εταιρείες, leasing, προμηθευτές και προσωπικό) που αντιπροσωπεύουν το 60,1%. Διαγραφή των προσαυξήσεων, ρύθμιση τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες και παροχή περιόδου χάριτος είναι τα βασικά σημεία της αιτούμενης προς επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης.

Μάρμαρα Λαζαρίδης

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης των άρθρων 68 επ.του ν.4307/2014 έθεσαν οι τράπεζες και Alpha και Πειραιώς την μαρμαροβιομηχανία Λαζαρίδης, η οποία εμφανίζει συνολικό τραπεζικό δανεισμό 39,2 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται σε δικαστικό έγγραφο, η μαρμαροβιομηχανία έχει σταματήσει τις πληρωμές της προς τις πιστώτριες τράπεζες εδώ και τέσσερα χρόνια. Πλέον, οι τράπεζες, που ελέγχουν την εταιρεία, επιδιώκουν την είσοδο σε αυτή στρατηγικού επενδυτή μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που θα πραγματοποιήσουν το προσεχές διάστημα.

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων

“Άνοιγμα” ύψους 34,7 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι προς την Πειραιώς, ζητά, μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης να ρυθμίσει η ΕΑΣ Τρικάλων. Προβλέπεται αποπληρωμή, σε μία δεκαετία, ποσού 17,2 εκατ. ευρώ και διαγραφή του 80% του δανείου προς την ΑΤΕ bank. Η συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος Τρίκκη, η εμπορία φυτοφαρμάκων, η παροχή υπηρεσιών ασφάλισης, ο έλεγχος της βιομηχανίας ζωοτροφών Agroviz και της οξοποιίας Μετέωρα αποτελούν τα “δυνατά χαρτιά” της.

Μπουτάρης Οινοποιητική

Η αίτηση εξυγίανσης της Μπουτάρης Οινοποιητική, που έχει στόχο τη ρύθμιση τραπεζικού δανεισμού ύψους 25,4 εκατ. ευρώ, ανήκει στις λιγοστές που έχει επικυρώσει η δικαιοσύνη.  Το σχέδιο αναδιάρθρωση προβλέπει ρύθμιση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς σε 15 έτη, περίοδο χάριτος 1 έτους, κατά την οποία πληρώνονται μόνο τόκοι και πώληση θυγατρικών εταιρειών.

Ξενοδοχείο Poseidon

Με στόχο την αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού, ύψους 18 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχείο Poseidon στο νομό Κορινθίας του ομίλου Elintour κατέθεσε αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία συζητήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία εξυγίανσης με το 69,6% των πιστωτών της.

economy365.gr