Βρυξέλλες: Δεν αρκεί μια έκδοση ομολόγων για έξοδο από τα μνημόνια

Βρυξέλλες: Δεν αρκεί μια έκδοση ομολόγων για έξοδο από τα μνημόνια

  • |

Η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς την επιτυχή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο απαιτείται μια σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων και δημιουργία ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Reuters, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους της Ε.Ε.

Όπως σημειώνουν οι αξιωματούχοι, η βασική ενέργεια της Αθήνας θα πρέπει να είναι να μην αφήσει καμία υπόνοια ότι θα υπαναχωρήσει από συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αστάθεια.

Κλειδί για τη χώρα είναι επίσης, και η ταυτότητα των αγοραστών των ομολόγων. Όπως αναφέρε ο ένας αξιωματούχος, για να θεωρηθεί επιτυχημένη, μια νέα πώληση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με μικρή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, ακόμα και αν η έκδοση ολοκληρωθεί με επιτυχία όσον αφορά τις αποδόσεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών,  οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει, επειδή ένα μέρος των χρημάτων προορίζεται για να χρησιμοποιηθεί στα ταμειακά αποθέματα.

Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει «μαξιλάρι» 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πρώτους 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης.

Ένα μέρος των χρημάτων αναμένεται να βρεθεί από την εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Αλλά ένα μέρος του «μαξιλαριού» θα προέλθει και από πόρους που θα αντληθούν από τις αγορές, όπως σημειώνουν δύο αξιωματούχοι.

Για να επιτύχει το στόχο για το απόθεμα μετρητών και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μια φορά πριν τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις διαφορετικών και πιο μακρινών ωριμάνσεων, προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

Μια υπαναχώρηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν οι ομολογιακές εκδόσεις είναι επιτυχείς, θα μπορούσε να αυξήσει τη διάθεση των πιστωτών να οδηγήσουν την Ελλάδα προς τη λύση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από το Ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, μετά το τέλος του προγράμματος, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

economy365.g

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος