Μπαράζ πωλήσεων κόκκινων δανείων για αποσυμφόρηση των τραπεζών

Μπαράζ πωλήσεων κόκκινων δανείων για αποσυμφόρηση των τραπεζών

  • |

Μαξιλάρι ασφαλείας έναντι των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά τη διετία 2018-19 καλούνται να δημιουργήσουν, φέτος και τους πρώτους μήνες του 2018, οι τράπεζες, ώστε να στείλουν έμπρακτο μήνυμα σε Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), ΔΝΤ και αγορές ότι είναι η εφικτή, με τα υφιστάμενα εργαλεία και κεφάλαια, η επιτυχής αντιμετώπιση του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, το θέμα της υπεραπόδοσης έναντι των φετινών στόχων μείωσης στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures – NPEs) συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Διοικητής και τραπεζίτες συμφώνησαν στην ανάγκη, τους επόμενους πέντε με οκτώ μήνες, οι τράπεζες να εμφανίσουν μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπουν οι στόχοι, οι οποίοι έχουν κατατεθεί στον SSM. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τρέξουν ταχύτερα πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ήδη η Eurobank έχει ξεκινήσει τον διαγωνισμό για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις αρχικού κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου της φετινής χρονιάς.

Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται από Πειραιώς και Alpha Bank, οι οποίες εκτιμάται ότι θα βγάλουν προς πώληση, το επόμενο διάστημα, χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, αθροιστικής ονομαστικής αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η Εθνική, διαθέτοντας ήδη μαξιλάρι 2,7 δισ. ευρώ (σ.σ. στα τέλη Μαρτίου 2017), έναντι των στόχων μείωσης των NPEs, ενδέχεται να περιμένει την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και του κλίματος για τη χώρα.

Πιθανόν είναι μέχρι το τέλος του έτους να ξεκινήσει και το πρώτο από κοινού εγχείρημα των τεσσάρων τραπεζών για πώληση ή τιτλοποίηση μικρού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

economy365.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος