Επανέρχεται η πρόταση για δημόσια bad bank

Επανέρχεται η πρόταση για δημόσια bad bank

  • |

Η πρόταση για δημιουργία δημόσιας «bad bank» φαίνεται ότι επανέρχεται δειλά δειλά στο τραπέζι. Πρόκειται για πρόταση που το 2015 είχαν απορρίψει οι θεσμοί, αλλά τώρα το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων έχει διογκωθεί, ενώ ο στόχος είναι να μειωθούν στα 62 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών κινούνται στην κατεύθυνση να υπερβούν τους στόχους που έχουν συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, οι προσπάθειες εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου θα πρέπει να συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμα ώστε κάποια στιγμή να επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα «κόκκινων» δανείων.

Σημειώνεται ότι το 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν μόλις 10,2 δισ. ευρώ και το 2017 το «προβληματικό» δανειακό χαρτοφυλάκιο ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η δημιουργία μιας «bad bank» που θα συγκεντρώσει τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να εξασφαλίσει κεφάλαια κοντά στα 20 δισ. ευρώ.

Μέχρι νεωτέρας, οι τράπεζες είναι επικεντρωμένες στον σχεδιασμό έως το 2019 και είναι ενθαρρυντικό ότι συνεχίζεται η τάση που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με την έναρξη πλειστηριασμών για ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων από πρωτοβουλία των ίδιων των δανειοληπτών που μπορεί να μην είχαν δώσει σημεία ζωής για πολύ καιρό.

Επιβεβαιώνεται καθημερινά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ότι το φόβητρο των πλειστηριασμών κινητοποίησε τους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές.

Η πώληση δανείων είναι η δεύτερη… μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζεται ώστε το τελευταίο τρίμηνο του 2018 να βάλει πωλητήριο σε «πακέτο» δανείων μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις.

«Πρέπει να μειώσουμε τα “κόκκινα” δάνεια, να εξυγιάνουμε το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, όχι γιατί μας το ζητάει ο επόπτης (σ.σ. ο SSM) αλλά γιατί οφείλουμε να το κάνουμε» αναφέρει στέλεχος της Εθνικής.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το θέμα των ρυθμίσεων και την καθημερινή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η διοίκηση της Εθνικής δίνει μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση των εργαζόμενων της και στην καλλιέργεια κουλτούρας ρυθμίσεων.

«Για εμάς έχει μεγάλη σημασία η σχέση με την κοινωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο διοικητικό στέλεχος της τράπεζας.

Εθνική Ασφαλιστική
Σε ό,τι αφορά τα stress tests, κύκλοι της διοίκησης της ΕΤΕ δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν και δηλώνουν σχεδόν βέβαιοι ότι δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο για τις συστημικές τράπεζες.

Ειδικότερα για την Εθνική Ασφαλιστική, υπογραμμίζουν ότι ακόμα κι αν είχε ολοκληρωθεί η πώληση την 1η Ιανουαρίου 2018, δεν θα επηρέαζε τα stress tests και παρά τις… καθυστερήσεις που υπάρχουν, όλα κινούνται εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

ΕΦ.ΣΥΝ.