Από το κακό στο χειρότερο το Χρηματιστήριο, με «ταγό» τις τραπεζικές μετοχές

Από το κακό στο χειρότερο το Χρηματιστήριο, με «ταγό» τις τραπεζικές μετοχές

  • |

Και η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ακολούθησε την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να ξεκινούν με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και να την ολοκληρώνουν στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Και σήμερα, κύριος εκφραστής των πιέσεων ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο και από το τελικό -5,39% του τραπεζικού δείκτη.

Τις θετικές προοπτικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισήμαναν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

“Οι εξελίξεις για την Ελλάδα σήμερα είναι καλές. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, χάρη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης” δήλωσε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος σημείωσε ότι “υπάρχουν ακόμα κάποια επιπλέον βήματα που πρέπει να γίνουν” και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι “ως την 21η Ιουνίου θα έχουν γίνει όλα τα αναγκαία βήματα, για να ληφθούν οι «αναγκαίες αποφάσεις”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει τρόπος να βρεθεί μία λύση – μία κοινή προσέγγιση- με το ΔΝΤ, χωρίς τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Σολτς απάντησε πως και αυτό το ενδεχόμενο βρίσκεται υπό συζήτηση. “Ναι, συζητάμε και για το τι χρειάζεται για την περίπτωση που λέτε, αλλά αυτή είναι μία συζήτηση που έχουμε αρκετό χρόνο να την κάνουμε, πριν την 21η Ιουνίου” ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις και πρόσθεσε πως οι εταίροι υπολογίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Ιούνιο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 776,95 μονάδες (+0,79%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 754,78 (-2,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 755,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,98%.

Ο τζίρος έφθασε στα 55 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, επιβεβαιώνει και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -4,76%, Eurobank -7,66%, Εθνική -2,79% και Πειραιώς -7,69%).

Από τα υπόλοιπα, μη τραπεζικά, blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι 3Ε (+2,39%) και Σαράντης (+1,36%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΛΠ.

Αντίθετα, από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco(-3,45%), Ελ. Πετρέλαια (-4,37%), ΟΠΑΠ (-2,46%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,12%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Aegean Airlines, Grivalia Properties, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν και Motor Oil.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών έχει φορτιστεί αρνητικά και λίγο απέχει η αγορά από την εκδήλωση πιο επιθετικού “sell off”.

economy365.gr