Κινητικότητα στις συνεταιριστικές τράπεζες

Κινητικότητα στις συνεταιριστικές τράπεζες

  • |

Ανακατατάξεις έρχονται στις συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες εντός του Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, ενώ έρχονται συγχωνεύεις και μια τρίτη άδεια πανελλαδικής εμβέλειας για συνεταιριστική τράπεζα, μετά από αυτές της Παγκρήτιας και της Χανίων.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, η Συνεταιριστική Ηπείρου αναμένεται να πάρει το πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να «κατέβει» στην Αθήνα, καθώς κατάφερε μέσω αύξησης κεφαλαίου να συγκεντρώσει το ποσό των 19 εκατ. ευρώ, γεγονός που της έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας μετά από 40 χρόνια παρουσίας.

Αρτεμις Σπηλιώτη

Ιδρύθηκε το 1978 ως Πιστωτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, το 1993 εξελίχθηκε σε συνεταιριστική τράπεζα και σήμερα έχει δίκτυο 8 καταστημάτων (5 στον νομό Ιωαννίνων και από ένα σε Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα).

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις, οι Συνεταιριστικές Σερρών και Πιερίας έχουν καλύψει τα κεφάλαια ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσει η συγχώνευσή τους με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας από τη Σερρών.

Αντίστοιχα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας θα απορροφήσει τη Συνεταιριστική Εβρου καθώς έχουν καλύψει τα απαιτούμενα κεφάλαια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Ετσι, ο αριθμός των συνεταιριστικών, μετά τις συγχωνεύσεις, θα μειωθεί στις εφτά.

Σε εξέλιξη εξάλλου βρίσκεται η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, με ιδιωτική τοποθέτηση, της μεγαλύτερης συνεταιριστικής τράπεζας, της Παγκρήτιας, μέχρι του ποσού των 30 εκατ. ευρώ.

Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στην Κρήτη με 45 καταστήματα και έχει άλλα 7 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην Κρήτη κατέχει την κορυφαία θέση καθώς το μερίδιό της στο νησί είναι 13% σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις και πάνω από 20% στον νομό Ηρακλείου, ενώ πρωτιά έχει και στη χορήγηση δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης.

Μετά τις συγχωνεύσεις, το τοπίο των συνεταιριστικών τραπεζών θα αλλάξει και στόχος είναι να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς «εντάσσονται» στο «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» που μπορεί να χρηματοδοτήσει δεκάδες χιλιάδες πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.

Ωστόσο έχουν πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουν, καθώς σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου οι συνεταιριστικές κατέχουν κατά μέσο όρο το 1/5 του μεριδίου αγοράς σε δάνεια και καταθέσεις, στην Ελλάδα οι 9 συνεταιριστικές τράπεζες έχουν μόλις το 1% της αγοράς πιστώσεων και 87 καταστήματα.

efsyn.gr