Στο β΄ 6μηνο 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 8-9 δισ νέα κεφάλαια για εξυγίανση και για να διανείμουν μέρισμα μετά από 12 έτη

Στο β΄ 6μηνο 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 8-9 δισ νέα κεφάλαια για εξυγίανση και για να διανείμουν μέρισμα μετά από 12 έτη

Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου που χρειάζονται οι τράπεζες εκτιμώνται σε 8 με 9 δισεκ. με ορίζοντα το β΄ 6μηνο του 2019
Οι ελληνικές τράπεζες στο β΄ 6μηνο του 2019 θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια περίπου 8 με 10 δισεκ. ευρώ για διττό στόχο, να καθαρίσουν οριστικά με τους προβληματικούς ισολογισμούς τους και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν συνθήκες ανάκαμψης ώστε να αρχίσουν να μελετούν και την διανομή μερισμάτων.
Οι μέτοχοι των τραπεζών πέραν από τις σχεδόν 58 δισεκ. ζημίες που έχουν υποστεί έχουν να δουν μέρισμα πάνω από 11 χρόνια που αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη.
Οριστική εξυγίανση και μερίσματα αυτό είναι το success story των τραπεζών που θα παρουσιάσουν στους διεθνείς επενδυτές ώστε να συγκεντρώσουν εκ νέου κεφάλαια.
Το αφήγημα των τραπεζών ώστε να ζητήσουν για 4η φορά κεφάλαια πρέπει να είναι ξεκάθαρα πειστικό ώστε να προσελκύσουν επενδυτές στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου που χρειάζονται οι τράπεζες εκτιμώνται σε 8 με 9 δισεκ. με ορίζοντα το β΄ 6μηνο του 2019
Πειραιώς 3 δισεκ. ευρώ
Alpha bank 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ
Eurobank 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ
Εθνική 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ

Η στρατηγική

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρεθούν σε βάθος 5ετίας δηλαδή έως το 2023 με NPEs στο 5% στο μέσο όρο των τραπεζών των ευρωζώνης που σημαίνει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 92 δισεκ. θα πρέπει να μειωθούν στα 10 δισεκ.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν τους νέους στόχους μείωσης των NPEs και για να δοθεί μια τάξης μεγέθους θα πρέπει να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεταξύ 2018 με 2021 συνολικά κατά 61 δισεκ.
Η Πειραιώς πρέπει να μειώσει τα NPEs κατά 22,2 δισεκ. η Εθνική κατά 9,5 δισεκ. η Alpha bank κατά 19 δισεκ. και η Eurobank κατά 10,3 δισεκ.
Αυτή η μείωση λαμβάνοντας υπόψη το coverage ratio NPEs αλλά και τις νέες παραδοχές ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα πρέπει να έχουν μειωθεί τα NPEs στα 10 δισεκ. ή 5% του συνόλου καθώς και την πολιτική προβλέψεων των τραπεζών εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα
1)Πειραιώς και Alpha bank έχουν να μειώσουν σε απόλυτα μεγέθη σχεδόν διπλάσια NPEs έως το 2021 έναντι των Eurobank και Εθνικής τράπεζας.
2)Όσο πλησιάζουν στον πυρήνα του προβλήματος οι τράπεζες τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για νέα κεφάλαια.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ακόμη 8 δισεκ. νέα κεφάλαια για εξυγίανση.
Θα σκεφθούν πολλοί και σωστά ότι για να αντληθούν π.χ. σήμερα 8 δισεκ. μέσω αυξήσεων κεφαλαίου από την αγορά είναι αδύνατο πως θα συγκεντρωθούν τέτοια κεφάλαια;
Η απάντηση έχει να κάνει με την πορεία μείωσης των NPEs.
Οι τράπεζες θα πρέπει να δείχνουν κάθε τρίμηνο ξεκάθαρη πρόοδο και μείωση NPEs ώστε όταν θα φθάσει η ώρα για αύξηση κεφαλαίου να μπορούν να πουλήσουν πειστικά το story της εξυγίανσης.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες για διπλό σκοπό εξυγίανση και ανάπτυξη δηλαδή ριζική αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων και νέα κεφάλαια για ανάπτυξη.
Οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου για να μην φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση το ΤΧΣ και τους ιδιώτες μετόχους τους.
Όμως είναι βέβαιο ότι η ανάγκη και η δυναμική των πραγμάτων θα καταστήσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου αναγκαιότητα.
Η προοπτική των αυξήσεων κεφαλαίου θα καθηλώσει τις τραπεζικές μετοχές.
Η εξυγίανση δεν θα είναι ανώδυνη διαδικασία για τους μετόχους των τραπεζών.
Έτσι εξηγείται γιατί 3 χρόνια οι τιμές των μετοχών των τραπεζών γυρίζουν γύρω – γύρω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Οι νέοι στόχοι των ελληνικών τραπεζών για τα NPEs 2021

Τράπεζα NPEs 2018 ποσοστό NPEs α’ τρίμηνο 2018 Στόχος 2021 Συνολική μείωση NPEs 2018 με 2021
Πειραιώς 55,7% 32,2 δισ 10 δισ -22,2 δισ
Εθνική 42,7% 16,5 δισ 7 δισ -9,5 δισ
Alpha 51,8% 29 δισ 10 δισ -19 δισ
Eurobank 41,8% 18,1 δισ 7,8 δισ -10,3 δισ
Σύνολο 48% 95,8 δισ 34,8 δισ -61 δισ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Οι τράπεζες πως θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη;

Το βασικό πολιτικό, τραπεζικό, επιχειρηματικό και οικονομικό ερώτημα είναι πότε οι ελληνικές τράπεζες θα στηρίξουν την εθνική οικονομία;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να αξιολογήσουμε τις επιδόσεις των τραπεζών.
Με σχεδόν 8-10 χρόνια να διατηρείται ο ανοδικός κύκλος σε οικονομία τράπεζες και εάν δεχθούμε ότι το διάστημα 2000 με 2009 ήταν ο ανοδικός κύκλος…οπότε το 2019 τελειώνει ο καθοδικός κύκλος…εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα.
Οι τράπεζες πέτυχαν την ιστορική τους κερδοφορία το 2007 κοντά στα 5,45 δισεκ.
Οι καταθέσεις έφθασαν στην κορύφωση τους στο τέλος του ανοδικού κύκλου απόρροια κυρίως της εισροής εφοπλιστικού κεφαλαίου σχεδόν 30 δισεκ. ενώ τα δάνεια έφθασαν στα 300 δισεκ. στα μέσα του 2009 επίσης στο τέλος του ανοδικού κύκλου.
Οπότε με βάση αυτή την παραδοχή μετά το 2025 θα μπορούμε να μιλάμε για πλήρως εξυγιασμένες, θωρακισμένες, υγιείς και αναπτυξιακές τράπεζες.
Όμως το ερώτημα μας είναι πότε οι τράπεζες θα μπορούν να στηρίξουν την εθνική οικονομία και όχι πότε θα βρεθούν στο ζενίθ της ανάκαμψης τους;

Χρειάζονται νέα κεφάλαια

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία χρειάζονται νέα κεφάλαια αφενός για να εξυγιάνουν γρήγορα τα προβληματικά τους δάνεια αφετέρου για να μπορέσουν να αναπτυχθούν.
Με βάση το stress tests έως το 2020 οι ισολογισμοί των τραπεζών ή θα συρρικνώνονται πιο οριακά ή θα σταθεροποιηθούν δεν αναπτύσσονται.
Τα νέα κεφάλαια 8 δισεκ. είναι απαραίτητα γιατί όταν ξεκινήσουν να διαμορφώνουν τους στόχους για την μείωση των NPEs των μην εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στα δάνεια για το διάστημα 2020 με 2022 θα βρεθούν οι τράπεζες αντιμέτωπες με τον πυρήνα του προβλήματος.
Οι τράπεζες έχουν 92 δισεκ. ποροβληματικά δάνεια και 53 δισεκ. προβλέψεις όσο καλύπτονται από τις προβλέψεις μπορούν να πουλάνε προβληματικά δάνεια αλλά τι γίνεται για τον πυρήνα των προβληματικών δανείων 39 δισεκ. ευρώ;
Εκεί οι πωλήσεις ή οι μειώσεις υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι σε πολύ υψηλές τιμές ειδάλλως θα πουλούν με ζημίες οπότε θα δαπανούν κεφάλαια.
Για να μειωθούν τα προβληματικά ανοίγματα από 92 σε κάτω από 20 δισεκ. απαιτούνται τουλάχιστον 8 δισεκ. νέα κεφάλαια

Χρειάζονται ισχυρή ρευστότητα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν 141 δισεκ. καταθέσεις και 196 δισεκ. δάνεια δηλαδή το χάσμα ρευστότητας είναι 56 δισεκ.
Το ιδανικό θα ήταν τα δάνεια να καλύπτονται από αντίστοιχες καταθέσεις.
Αυτό δεν συμβαίνει αφενός γιατί η κοινωνία έχει υποστεί ιστορικό πλήγμα στην παραγωγή πλούτου αφετέρου γιατί οι πολίτες είναι ακόμη επιφυλακτικοί με τις τράπεζες.
Το έλλειμμα ρευστότητας αυτά τα 56 δισεκ. καλύπτονται από την ΕΚΤ, το ELA τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας και από repos και ελάχιστα ομολογιακά και καλυμμένες ομολογίες.
Οι τράπεζες θα πρέπει να δουν τις συνολικές τους καταθέσεις από 141 δισεκ. στα +160 δισεκ. μια αύξηση 20 δισεκ. ώστε να φανεί ότι η κοινωνία εμπιστεύεται τις τράπεζες και το κυριότερο ότι παράγεται νέος πλούτος.
Οι αντίστοιχες καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών από 126 να ξεπεράσουν τα 145 δισεκ.
Οι τράπεζες μόνο όταν έχουν ρευστότητα με ίδια μέσα μπορούν να εξετάσουν σοβαρά να χορηγήσουν στοχευμένα δάνεια.
Οι επιχειρήσεις επιλέγουν τα ομολογιακά που απορροφούν ρευστότητα από τις τράπεζες.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη επιχείρηση με σοβαρή πιστοληπτική ικανότητα που δεν έχει χρηματοδοτηθεί και ότι οι επιχειρήσουν που ζητούν δάνεια είναι λίγες.
Για να ενεργοποιηθεί η οικονομία θα πρέπει να δημιουργηθεί πάλι η ανάγκη του υγιούς δανεισμού.

Χρειάζονται μερίσματα στους μετόχους

Η αξία της διανομής μερίσματος δεν πρέπει να αποτιμάται με το ύψος του μερίσματος.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να διανείμουν μέρισμα κοντά 11 χρόνια.
Εάν σε 3 χρόνια από σήμερα διανείμουν μέρισμα αυτό θα σημαίνει ότι
1)Είναι κερδοφόρες
2)Το ΤΧΣ και το ελληνικό δημόσιο θα έχουν πουλήσει και αποχωρήσει από τα μετοχικά κεφάλαια μέσω placement το ΤΧΣ θα έχει αποχωρήσει και νέοι επενδυτές θα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους στις τράπεζες.
Οι νέοι μέτοχοι θα πρέπει να είναι και οι μικρομέτοχοι παλιά κατείχαν το 35% του μετοχικού κεφαλαίου και όχι το 5% σήμερα.
3)Θα έχουν επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τα προβληματικά τους δάνεια οπότε οι επόπτες δεν θα πιέζουν τις τράπεζες να αποθεματοποιούν τα κέρδη για να ενισχύσουν τα κεφάλαια.
4)Κέρδη σημαίνει ανάπτυξη, σημαίνει ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών θα αρχίσουν να αποδίδουν και έννοιες απόδοση ενεργητικού ROΑ και απόδοση κεφαλαίου ROE θα έχουν αξία.
Οι τράπεζες χρηματιστηριακά θα εμφανίζουν λογικά P/E π.χ. 10 και θα εμφανίζουν τιμή προς λογιστική αξία όσο πιο κοντά προς το 1.
Όσα κεφάλαια έχει μια εταιρία τόση είναι και η χρηματιστηριακή της αξία.
Εάν συμβούν θα υπάρχει πραγματική ανάπτυξη στην οικονομία και οι τράπεζες θα συμμετέχουν ενεργά στην εθνική ανάπτυξη.

/bankingnews.gr